Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavo je da hrvatska vlada razmatra ideju o prijemu dodatnog broja Afganistanaca, te da će o tom pitanju raspravljati s kolegama iz Europske Unije. U subotu je u zemlju pristiglo 19 Afganistanaca koji bi trebali dobiti azil u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović drugi tjedan bi trebao sudjelovati na sastanku u Bruxellesu gdje će s drugim ministrima iz zemalja članica Europske Unije razgovarati o pitanju imigracije.

Po pitanju osoba koje su u Hrvatsku pristigle iz Afganistana, ministar je objasnio da se radi o ljudima koji su na neki određeni način pomagali hrvatskim vojnicima u Afganistanu, te da su prošli sigurnosne provjere.

Oni su već smješteni, tu je MUP odmah reagirao, radi se o tri obitelji, među njima je desetero djece, to je najranjivija skupina“, rekao je Grlić Radman.

Mi smo odmah i konkretno reagirali, sukladno našim mogućnostima i logističkim uvjetima“, dodao je, te naglasio da je Hrvatska zbog toga odmah dobila pohvale svojih europskih partnera.