Strani radnici danas u Hrvatskoj čine oko 5 posto zaposlenih, dok se navodno smanjenje nezaposlenosti i dalje propagira kao sveopći uspjeh. Ipak, u domaćem cirkuskom sustavu očigledno ni naše plaće ipak nisu dovoljne za strance.

Novi sustav kvota, koji će prethoditi njihovom potpunom ukidanju, trebao bi ostati na snazi prva tri mjeseca 2020., dok zakon ne prođe saborsku proceduru te dok se država ne pripremi za dolazak stranaca po novim pravilima, piše Večernji list.

Ove godine radne dozvole za strance je zatražilo oko 12.000 tvrtki, a neke od njih išle su sve do Azije da bi dovukle nove radnike.

Planiranu kvotu od 81.600 stranaca sačinjavalo bi 25.000 postojećih dozvola, koje bi se produžile, te 56.000 novih. Očekivano, najveći dio predviđen je za građevinski sektor te turizam (24.000 i 20.000).

Iako bi stranci navodno trebali raditi po istim uvjetima kao i domaći radnici, to je teško za očekivati, a pritom neumorno bode u oči činjenica da stranci imaju brojne olakšice u odnosu na domaće radnike, što jasno unosi nemir i nezadovoljstvo.

Predstavnici sindikata ističu i kako se u nas ne kontroliraju plaće i radni uvjeti u kojima rade stranci, dok je još veća bojazan da će se u Hrvatskoj dogoditi ono što i vani – da će stranci srušiti cijenu rada.

Ironično, iako je Vlada ove godine odobrila produljenje radnih dozvola za 15.000 stranaca zaposlenih prošle godine, to produljenje je zatražilo samo njih 7.500, istaknula je Ana Pezelj, članica SSSH.

U konačnici bi se moglo dogoditi upravo ono s čime se javnost već odavno sprda, a to je da niti oni krajnje očajni među (ekonomskim) imigrantima, koji možda i žele raditi, neće ostati ovdje, već će produžiti dalje.