Europska komisija pokrenut će u ožujku posebnu platformu na kojoj će „ministarstvo istine“ alarmirati siroti puk o navodnim „lažnim vijestima“ koje tobože ruše povjerenje građana u institucije i destabiliziraju demokraciju, iako su iste institucije odavno same izbrisale svaki trag povjerenja, a o sprdačini zvanoj demokracija ne vrijedi ni trošiti riječi.

U novi projekt određivanja što je istina, a što laž uključit će se i Hrvatska, prenosi Poslovni Dnevnik. Kako navode iz krajnje iskrenog državnog aparata, tim povodom uspostavit će se nacionalne kontakt-točke, koje će imati zadatak da o pojavi namjerno objavljenih dezinformacija alarmiraju u realnom vremenu druge članice EU.

Cijela stvar provodit će se putem sustava za brzo uzbunjivanje i zaštićene digitalne platforme koja bi trebala krenuti s radom u ožujku.

Sve to dio je takozvanog Akcijskog plana Europske komisije, koja se na to odlučila zbog – izbora u svibnju. Međutim, kao glavni razlog cijelom projektu navode se „lažne vijesti“ koje se, gle čuda, povezuju s nacionalističkim i inim opozicijskim pokretima suprotstavljenim samouništavajućem kvazi-demokratskom sustavu.

Primjera radi, kao najveći izvori tih „lažnih vijesti“ navode se, gle opet čuda, Rusi, dok je oličenje trezvenosti i iskrenosti imenom Jean-Claude Juncker upro prstom u Orbane, Salvinije i njima slične premijere koji navodno šire laži o imigrantima. Dakako, sve ono što se o imigraciji negativnog čuje iz praktički svih medija, mora biti laž. Policije svih zemalja zajedno sa statističkim uredima sigurno besramno lažu!

Kako tvrde i neki neznani statističari kojima bismo svi trebali vjerovati, Hrvati navodno uočavaju veći broj „lažnih vijesti“ u odnosu na druge u EU. Pritom su internetski mediji, baš poput ovog kojeg čitate, navodno najmanje vjerodostojni, unatoč tome što recimo Tribun, za razliku od drugih, uvijek navodi relevantne izvore koje jedino nesposobni „samo ja znam istinu“ tipovi redovito nisu u stanju provjeriti.

Zbog činjenice da je kvazi-demokratski poluraspadnuti sustav uvidio da njihove laži, manipulacije, imaginarni interni sukobi i ostale laži ne utječu više dovoljno na mase, sustav je odlučio pribjeći starom dobrom procesu – demonizacije i klevetanja protivnika.

Pritom će se uobičajeno birati izlizani profinjeni izrazi poput „pluralizma“, „slobode govora“ ili „kritičkog razmišljanja“ kako bi se dupelisce i ostale režimske medije prezentiralo kao „istinite“, dok će se one sa suprotne strane jednostavno skinuti s medijskog prostora pustim klevetanjem ili brisanjem na razini Orwellove 1984.

Tko laže taj i krade; tko krade taj ima; tko ima… neće vječno trajati ;).