Hrvatske vlasti pokrenule su pregovore o smanjenju osnovica, ugovorenih materijalnih prava, te koeficijenata i dodataka za zaposlenike državnih i javnih službi, prenosi Poslovni dnevnik.

Na sjednici Vlade održanoj u srijedu, usvojene su mjere za pomoć gospodarstvu, ali je donesena i odluka o mjerama rigorozne štednje u državnoj upravi, pri čemu je isto preporučeno općinama i gradovima u cijeloj zemlji.

Osim smanjenja plaća te isplata drugih prava, brojnim državnim institucijama naložena je i trenutna obustava javne nabave koja je u tijeku. Takva odluka odnosi se na sva ministarstva, državna tijela te izvanproračunske institucije poput Zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskih cesta i slično.

Ovim tijelima naređeno je da mogu trošiti novac samo na „neophodno obavljanje osnovnih poslova.

Vlada je otišla tako daleko da je čak zabranila zapošljavanje novih djelatnika.

Izuzetak u zabrani su zapošljavanja u zdravstvu, dok će ostali morati u slučaju snažne želje za zapošljavanjem nekog to morati obrazložiti i tražiti odobrenje od Zdravka Marića.

Podsjetimo, Vlada je prije 5 dana pozvala hrvatsku javnost da donacijama pomogne u akciji „Hrvatska protiv koronavirusa.


Vlada poziva građane da joj doniraju novac za borbu protiv epidemije