Prema novom nacrtu Zakona o stranci, koji je trenutno na razmatranju, predlaže se potpuno ukidanje godišnjih kvota za strane radnike u Hrvatskoj. Poslodavci će time navodno strane radnike ubuduće zapošljavati tek nakon provjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da u Hrvatskoj nema kandidata za tražena radna mjesta.

Po novom zakonu, poslodavci koji žele zaposliti strane radnike javljat će se lokalnoj podružnici HZZ-a koja će provjeravati ima li u svojim evidencijama nezaposlenih osoba koje bi udovoljavale kriterijima poslodavca.

Ukoliko takvih bude, HZZ će posredovati u njihovom zapošljavanju. Međutim, ukoliko ne bude takvih osoba, MUP će poslodavcima omogućiti zapošljavanje stranaca, prenosi Večernji list.

Ipak, ovakve provjere neće se uopće provoditi kod sezonskih radnika u poljoprivredi te za ona zanimanja koja Upravno vijeće proglasi nepotrebnim zbog niskog broja hrvatskih državljana dostupnih za takve djelatnosti.

Zapošljavanje stranaca neće se odobriti za poslodavce protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plaća te onih koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlenih. U istu skupinu spadaju oni čije su tvrtke u likvidaciji ili im je račun blokiran više od 30 dana.

Zanimljivo je da će zakon onemogućiti da broj stranaca u pojedinoj tvrtki bude veći od jedne trećine ukupnog broja zaposlenih.

Zbog potreba „prilagodbe“, iz Hrvatske udruge poslodavaca potekla je i informacija da će početkom iduće godine krenuti privremena kvota od 81.600 radnika, te da će kasnija i ta kvota biti ukinuta.