Hrvatski saboraši u petak su vodili raspravu o zakonu vezanom za genetski modificirane proizvode, pri čemu je glavno pitanje bilo hoće li se GMO proizvodima omogućiti uvoz u zemlju. Iz Ministarstva zdravstva izjasnili su se da takvi proizvodi navodno i dalje neće moći na hrvatsko tržište.

Zakon je komentirao Željko Plazonić, državni tajnik pri Ministarstvu zdravstva. On je izjavio kako će se kontrole po pitanju GMO proizvoda postrožiti te da nema straha od uvoza takvih proizvoda na hrvatsko tržište.

Međutim, zakonska regulativa EU državama članicama omogućuje da odluče hoće li zabraniti upotrebu GMO-a u poljoprivredi, što je tipična „demokratska“ podvala kojom se neki žele okoristiti na štetu drugih.

Novi zakon navodno bi po tom pitanju također trebao ići u prilog većine koja se protivi ikakvom spomenu GMO-a na našem tržištu. Dotični zakon navodno predviđa i vođenje evidencije o upotrebi lijekova i drugih medicinskih proizvoda u kliničkim testovima, genetskoj terapiji, prevenciji i liječenju, a koji sadrže GMO.

U prva tri mjeseca ove godine, Ministarstvo zdravstva navodno je ispitalo 92 uzorka hrane, pri čemu niti jedan nije sadržavao GMO, dok 2018. navodno nije pronađen GMO u sjemenu.

Usprkos zabrani GMO proizvoda, nitko se ne protivi upotrebi još otrovnijih pesticida i herbicida ili pak teško otrovnih duhanskih proizvoda, čime je diskusija o „otrovima“ postala tipično licemjerna, fokusirajući se na tobožnju zabranu samo jednog „zla“, dok ostala neometano prolaze.

Sama činjenica da se o uvođenju ili zabrani uvođenja dokazano štetnih tvari mora raspravljati na saborskim sjednicama jest kao da se raspravlja o tome je li primjerice polagano trovanje ljudi teškim metalima u redu ili ne. „Demokracija“ i prisvojene moderne vrijednosti u takvoj situaciji imaju izraženu ulogu, a svemu tome najviše su krivi sami građani, a ne obično posve nesposobni i impotentni političari.