Pod nazivom „Čišćenje bez granica“, hrvatski i slovenski ronioci pripremaju se za čišćenje podmorja u Savudrijskoj vali, prenosi portal Tockanai.hr.

Akcija čišćenja podmorja početi će u lipnju, a organizatori navode kako briga za biljni i životinjski svijet treba biti zajednička, neovisno o tome gdje koji narod živi.

Ljudi posljednjih pola stoljeća od mora isključivo uzimaju što znači da je krajnji trenutak da mu nešto počnemo i vraćati. Akcije čišćenja u tome su prvi korak. U Jadranskom moru ribari opažaju sve manji broj riba, a u Savudrijskoj vali posebice lista koji se u tom području tradicionalno lovi. Uz izlov na tamošnju ihtiofaunu negativno se odražava onečišćenje na koje dodatno utječe mikroklima. Bure i oluje u zaljev nanose krupni otpad“, rekla je Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja koja okuplja zaljubljenike u ronjenje i promiče zaštitu podmorja te vodenog svijeta.

Svake godine ronioci u akciji čišćenja ovog područja izvuku između deset i dvadeset kubičnih metara otpada, a među njim se posebno ističe onaj glomazni poput raznih kućanskih uređaja i namještaja.

Ove godine u akciji se očekuje sudjelovanje oko stotinjak hrvatskih i slovenskih ronioca, pri čemu će jedan dio njih čistiti podmorje ispred Pirana, a preostali dio drugu stranu zaljeva.

Akciju je ove godine podržao i Electrolux, koji je dio novaca od prodaje svojih usisavača usmjerio upravo u čišćenje podmorja.