Po prvi put nakon 2008. godine, u Hrvatsku se više ljudi uselilo nego iselilo, tvrde podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

U Hrvatsku su se prošle godine iz inozemstva doselile 57.972 osobe, dok se iz Hrvatske odselilo 46.287 osoba.

Naravno, kao što se odmah može zaključiti, iseljavaju se Hrvati, a doseljavaju se imigranti iz zemalja trećeg svijeta, mahom se radi o radnicima iz zemalja kao što su Nepal, Indija, Filipini, a tradicionalno je prisutan i priljev radne snage iz zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, te Srbija.

Hrvatska je počela bilježiti negativan migracijski saldo uslijed gospodarske krize 2009. godine, a sve je dodatno buknulo ulaskom Hrvatske u EU i masovnim iseljavanjem u zapadne zemlje. Prema statistici, najgora godina bila je 2017., kad su se u Hrvatsku doselile 15.553 osobe, a odselile čak 47.352.

Iako je masovno iseljavanje i dalje u tijeku, za razliku od tih godina, na scenu je nedavno stupilo i masovno useljavanje koje je omogućila državna politika koja je prošle godine odobrila 124.000 radnih dozvola strancima.

Da bi priča o sve očiglednijoj zamjeni stanovništva bila još sočnija, pobrinuli su se mladi Hrvati i Hrvatice koji nisu u stanju imati djece u mjeri u kojoj umiru njihovi ostarjeli rođaci. Tako je prošle godine u Hrvatskoj po prvi put broj novorođene djece pao ispod 34.000, a umrlih je bilo nešto manje od 57.000.

Ovu sumornu statistiku možemo završiti s podatkom da stariji od 65 godina, u najvećoj mjeri umirovljenici, čine 22 posto stanovništva, dok je djece u dobi do 14 godina samo 14 posto. Matematički gledano, zna se kamo to vodi.

Autor: Ivica Mandekić