U Saboru bi uskoro trebala započeti rasprava o novom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zloporabe droga, a u kojem se nalazi i dio kojim bi se ukinule prepreke u proizvodnji industrijske konoplje.

Trenutno je prema važećem Zakonu industrijsku konoplju moguće koristiti u medicinske, prehrambene, znanstvene, nastavne i veterinarske svrhe. Također ju se može uzgajati ukoliko se posjeduje dozvola koja je važeća za jednu sezonu, prenosi Poslovni Dnevnik.

Međutim, zabranjeno je korištenje svih dijelova konoplje koja se smije koristiti samo za proizvodnju prehrambenih proizvoda, što je u suprotnosti sa drugim proizvođačima u EU:

Novi prijedlog tako definira industrijsku konoplju na osnovu razine THC-a koja mora biti manja od 0.2 %, čime se istu uklanja s popisa biljaka iz kojih je moguće dobiti supstance koje se smatraju ilegalnim opojnim sredstvima.

Oko 80 domaćih proizvođača industrijske konoplje dobilo bi mogućnost proširenja proizvodnje i lakšeg birokratskog poslovanja u sferi poljoprivrede koja donosi poprilično velike prihode.