Prema pisanju Večernjeg lista, poznati hrvatski trgovac oružjem Zvonko Zubak ponudio je MORH-u i hrvatskim vlastima kupnju 12 borbenih aviona Mirage 2000 C od Brazila, po cijeni od 79.5 milijuna dolara.

Nakon propalog pokušaja kupnje „letećih kanti“ od Izraela za 500 milijuna dolara, što je spriječio SAD, vlasti su se dale u ponovne pregovore s SAD-om i Švedskom o nabavci F-16 ili JAS-39 Gripena.

No, svoju ponudu iznenada je dao i Zubak, poznat po tome što je hrvatsku vojsku za vrijeme rata naoružao s preko 50 letjelica, među kojima su bili MIG-ovi 21 i helikopteri Mi-24, Mi-17 i Mi-8.

Što se tiče Miragea 2000 C, riječ je također o avionima starim preko 30 godina, koji su proizvedeni 1984., a imaju 150 do 200 preostalih sati leta od ukupno 6000. Avioni su navodno zadnji puta korišteni 2014. nakon čega su konzervirani. Zubak pritom u pismu upućenom vlastima navodi kako se „osobno uvjerio u izvrsno stanje aviona.

Ono što je zanimljivo jest mogućnost produženja broja sati leta na 2000, odnosno dodatnih 15 godina, što je uključeno u cijenu. U ponudu je još uključena i obuka 5 pilota, inženjera i tehničara kao i rezervni dijelovi, oprema za održavanje te alati. Opcionalno se mogu kupiti i kompleti bombi i raketa po cijeni od 1.4 milijuna dolara po avionu.

Avioni bi po sklapanju ugovora bili u operativnom stanju unutar 8 mjeseci, navodi se u ponudi.

Interesantna je činjenica da je ponuda javno objavljena, bez skrivanja uvjeta, a istaknut je i rok trajanja otplate od 7 godina uz godišnju kamatu od 1.2 posto.

U odnosu na posao s Izraelom vrijednim 500 milijuna dolara, cifra koja je oko 6.5 puta manja djeluje kud i kamo ozbiljnije i prihvatljivije. Dakako, mnogi se upravo zbog toga pitaju gdje je čija provizija i tko će se na poslu zapravo okoristiti. Većina je pak složna da je posao propao već samom javnom objavom cijene.

Sve ostale teorije će već prije ili kasnije isplivati na površinu, a vrijeme će pokazati hoće li vlada uopće proučiti ponudu.

Većinu Hrvata ipak zanima koga će to ovi avioni štititi, budući da zemlja i dalje demografski tone, dok vlasti uvoze strance kojima se poklanjaju stanovi. O gospodarstvu, plaćama i uvjetima rada da ne trošimo riječi.