Hrvatsko-ukrajinsko društvo zagrebačkim je vlastima uputilo prijedlog da se u Zagrebu jedna od ulica imenuje ulicom grada Mariupolja, te Zagrebačkoj filharmoniji da obustavi planirano izvođenje djela ruskih skladatelja.

Prijedlog imenovanja ulice s imenom grada Mariupolja upućen je Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine još krajem rujna.

„Zbog ruske agresije protiv Ukrajine svjedocima smo uništavanja ukrajinskih gradova i sela te njihove infrastrukture, a ukrajinski grad Mariupolj postao je simbol strahota kroz koje trenutno prolaze Ukrajina i ukrajinski narod. Današnji Mariupolj, skoro uništen ali nepokoren, postao je simbol patnje, stradanja i otpora ruskoj agresiji protiv Ukrajine, kao što je hrvatski Vukovar postao simbolom Hrvatske tijekom Domovinskog rata”, ističe se u dopisu.

Zahtjev za privremenim neizvođenjem djela ruskih skladatelja upućen je Zagrebačkoj filharmoniji, koja je još na proljeće otkazala izvođenje istih, no navodno bi ruska djela, poput onih Petra Iljiča Čajkovskog, ponovno trebala biti izvođena, što je zasmetalo predstavnike Hrvatsko-ukrajinskog društva.