Hrvatske vlasti u srijedu su objavile kako je uz granicu s BiH raspoređeno 6.500 hrvatskih policajaca kako bi se spriječile ilegalna imigracija. Pritom je navedeno kako policija vrlo dobro zna gdje i kako zaštititi Hrvatsku od ilegalnih imigranata, premda tjedni izvještaji iz Slovenije govore suprotno.

Prema tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića, hrvatska migracijska politika, koja uključuje i BiH, „temelji se na suradnji između država i policije. Ona je u tijeku na dnevnoj bazi i donosi ključne rezultate, sprječavajući ilegalnu imigraciju.

Oglas:

       

Plenković je istaknuo da sve veći broj migranata stiže u Bosnu i Hercegovinu putem istočnog Mediterana i zapadnog Balkana, te da se Hrvatska pridržava kriterija za članstvo u Schengenu pri čemu navodno povlači velike količine sredstava EU kako bi povećala svoju sposobnost kontrole nezakonitih migracija.

Hrvatska je navodno iskoristila 120 milijuna eura iz fondova EU-a za jačanje vanjske granice EU.

Tjedni izvještaji pak pokazuju da se svakog tjedna u ilegalno prijelazu granice sa Slovenijom uhvati između 100-njak do preko 300 imigranata. Podatak o tome koliko ih uspije neopaženo proći je naravno nepoznat.

Diljem Hrvatske, a posebice uz granično područje oko Velike Kladuše, kontinuirano dolaze izvještaji putem fotografija i video zapisa o ilegalnim imigrantima koji se kreću po šumama i manje posjećenim dijelovima zemlje. Takve scene jasno ukazuju da zaštita naših granica očigledno nije na dovoljno visokom nivou. Štoviše, čini se kako ona nekad djeluje poput švicarskog sira, samo neukusno.