Prema pisanju organizacije Human Rights Watch (HRW), predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pred kamerama švicarske televizije SRF navodno je priznala kako hrvatska policija „nezakonito“ vraća imigrante u Bosnu i Hercegovinu, pa joj je HRW uputila pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje takvih procedura.

Iako još uvijek nigdje nema nikakvih čvrstih dokaza da hrvatska policija navodno premlaćuje ilegalne imigrante, dok postoji niz dokaza da se imigranti sami međusobno tuku, organizacije poput HRW-a i dalje traže potpuno odricanje od suverenosti i predaju hrvatskog prostora potpunim neznancima koji ne bježe ni od kakvih sukoba ili opasnosti.

Oglas:

        

Zagreb treba okončati nezakonita vraćanja i nasilje nad migrantima na svojim granicama“, izjavila je Lydia Gall, viša istraživačica za Balkan i Istočnu Europsku uniju (EU) pri HRW-u.

Human Rights Watch i druge nevladine i međuvladine organizacije, uključujući Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Vijeće Europe (COE), redovito su izvještavale i izrazile zabrinutost zbog poteškoća i nasilja od strane hrvatskih graničnih službenika na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom“, navodi HRW u svom pismu.

Hrvatske vlasti osporile su optužbe, u nekim slučajevima i klevetanjem skupina i žrtava.

Od srpnja 2018. godine, Europska agencija za obalnu stražu i granicu, poznata kao Frontex, bila je prisutna na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine preko višenamjenskog zračnog nadzora (MAS), što znači dnevne zračne patrole duž granice i graničnog područja Jedan od prioriteta Frontexove operacije je otkrivanje kršenja ljudskih prava i grupnih vraćanja.

No, krajem svibnja, Frontex je Human Rights Watchu rekao kako nije otkrio nijedno kršenje ljudskih prava ili prisilno vraćanje“, navodi HRW.

HRW u svojoj izjavi kaže da je „nedavno priznanje predsjednice Grabar-Kitarović tijekom intervjua na švicarskoj televiziji, da su hrvatski službenici angažirani u tim prisilnim vraćanjima, izaziva odgovornost hrvatskih vlasti da istraže bilo kakvu nezakonitu akciju i da kazne odgovorne“.

HRW smatra da izjava hrvatske predsjednice dovodi u pitanje djelotvornost Frontexove misije i opseg u kojem je sposobna ispuniti svoj mandat za zaštitu ljudskih prava dok je uključena u napore na graničnoj kontroli.

Zbirni povratak tražitelja azila bez razmatranja njihovih potreba za zaštitom u suprotnosti je s EU-ovim zakonom o azilu, Poveljom EU-a o temeljnim pravima i Konvencijom o izbjeglicama iz 1951.

Iako je prema hrvatskim zakonima zabranjeno ilegalno prelaziti granicu, posebice bez vjerodostojnih dokumenata, to zasada nikome iz dotičnih organizacija nije palo na pamet. Dvostruka mjerila tako garantiraju uobičajeno selektivno pozivanje na kojekakve konvencije, ali i sustavno ignoriranje zakona suverene države čije su granice ionako propusne kao sito.