Kineski Huawei uz pomoć državnog teleoperatera China Mobile postavio je ukupno pet 5G postaja na Mt. Everest, izvjestio je Global Times.

Kineski tehnološki gigant Huawei u suradnji s China Mobile, najvećim svjetskim telekom operatorom, izgradio je dvije 5G stanice na planini Qomolangma, u svijetu poznatija kao Mount Everest.

Dvije kompanije zajedno su izgradile dvije 5G stanice u kampu na oko 6.500 metara nadmorske visine. Očekuje se da će stanice pokriti vrh Qomolangme. Dvije instalacije bit će najviša zemaljska bazna stanica 5G.

Točka visoka 6.500 metara vjerojatno će biti najviše mjesto na kojem Huawei može izgraditi 5G stanicu, ali još treba testirati da li se signal može proširiti tako visoko kao što je vrh na 8.848 metara. Nastojimo to učiniti“, izjavio je u srijedu Wang Bo, voditelj projekta Huawei koji radi na licu mjesta.

Četrdeset 40 ljudi uz pomoć 40 jakova sudjelovalo je u „gotovo nemogućem zadatku“ prenošenja osam tona opreme uz planinu, rekao je Wang.

Dana 19. travnja Huawei i China Mobile već su pustili u pogon tri 5G stanice na planini, dvije u baznom kampu Mount Qomolangma na visini od 5.300 metara i jednu u prijelaznom kampu na nadmorskoj visini od 5.800 metara.

Testirane brzine prijenosa i preuzimanja na 5.300 metara visokoj stanici bile su 215 Mbps i 1.66 Gbps. Testirane brzine prijenosa i preuzimanja na 5.800 metara visokoj stanici bile su 180 Mbps i 1,5 Gbps, prenosi Huawei.

5G odašiljači na Mt. Everestu | Izvor: YouTube

Cijena izgradnje pet 5G stanica na izuzetno teškom terenu iznosi oko 10 milijuna yuana (1,42 milijuna dolara).

5G stanice trebale bi pomoći planinarima iz cijelog svijeta da bolje komuniciraju. To bi se također moglo pokazati korisnim za spašavanje unesrećenih ljudi.

Od kraja ožujka do početka travnja, Huawei je rekao kako je „koncentrirao čitavu tehničku snagu u firmi“ na dizajniranju i provjeri čitavog plana, priopćila je firma. Huawei će zadržati operativni tim na licu mjesta do kraja svibnja.

Izgradnja ovih 5G stanica bila je izazov na svaki način. Ovo vrijedno iskustvo, poput transporta opreme, moglo bi se primijeniti i na druge buduće projekte“, rekao je Wang.

Pored China Mobilea, Huawei je ujedno i dobavljač opreme i tehnički podrška za još dva kineska telekom operatera koji su na planini Qomolangma također izgradili 5G stanice.