Kineski tehnološki div Huawei podnio je građansku tužbu protiv američkog Ministarstva trgovine zbog pogrešnog rukovanja telekomunikacijskom opremom koju su zaplijenili američki dužnosnici, zahtijevajući njen povrat.

Prema navodima tužbe, američka vlada je preuzela hardverske komponenete koje su iz Kine prevezene u neovisni laboratorij u Kaliforniji za ispitivanje i certifikaciju još 2017. godine, javlja RT.

Međutim, oprema nije vraćena u Kinu. Na putu je „navodno“ zaplijenjena i trenutačno se nalazi na Aljasci, jer su američki dužnosnici željeli istražiti je li pošiljka zahtijevala posebnu dozvolu. Takvi se zahtjevi obično obrađuju u roku od 45 dana, ali je od tada prošlo gotovo dvije godine.

Oglas:

        

Oprema, prema najboljem saznanju američkog ogranka Huaweija, ostaje u birokratskom limbu u skladištu na Aljasci“, stoji u tužbi koja je podnesena u petak na saveznom sudu u Washingtonu.

Tvrtka ne traži nikakvu novčanu naknadu i ne osporava samu zapljenu, ali kaže da su „neuspjesi u djelovanju nakon oduzimanja nezakoniti.

Huawei želi prisiliti Odjel za trgovinu da odluči je li izvozna dozvola doista potrebna i, ako ne, da se zaplijenjena oprema vrati.