Hubble teleskop otkrio divovske zvijezde

R136-Hubble

Koristeći jedinstvene ultraljubičaste sposobnosti Hubble teleskopa, astronomi su uspjeli identificirati devet divovskih zvijezda s masama 100 puta većim od mase Sunca, to su do sada najveće zvijezde otkrivene u svemiru.

Ovo otkriće postavlja mnoga pitanja u vezi formiranja ovakvih divovskih zvijezda. Koristeći posebnu tehnologiju, uspjeli su „secirati“ klaster zvijezda pod nazivom R136. R136 se nalazi u području Tarantula Nebula unutar velikog Magellanskog oblaka, udaljenog oko 170.000 svijetlosnih godina od Zemlje. U zviježđu se nalazi nekoliko desetina zvijezda čije mase prelaze 50 solarnih masa.

„Solarna masa“ je standardna jedinica za masu u astronomiji kojom se mjeri masa zvijezde, zviježđa, nebule i galaksije. Ona odgovara masi Sunca. Ovim novim otkrićem dobiven je broj od ukupno devet divovskih zvijezda u tom zviježđu, od kojih svaka ima masu preko 100 puta veću od mase Sunca. Otkrivene zvijezde ne samo da su ogromne, već emitiraju i ogromnu svijetlost. Svih devet zajedno emitiraju svijetlost 30 milijuna puta jaču od svijetlosti našeg Sunca.

Ultraljubičasta analiza omogućila je znanstvenicima da ispitaju izbačaje iz ovih divova. Oni izbacuju materijal težine planeta Zemlje svakih mjesec dana brzinom oko 100 puta manjom od brzine svijetlosti, rezultirajući velikim gubicima na težini.

Još 2010. godine otkrivena su prva četiri od ove grupe divova unutar R136, svaki preko 150 puta teži od Sunca. Još tada su ekstremne proporcije ovih zvijezda bile veliko iznenađenje s obzirom da su premašivale ono što se smatralo gornjom granicom mase zvijezda.

Otkrićem ova nova četiri diva brojka se popela na devet. Ova otkrića postavljaju mnoga nova pitanja glede formacije ovih divova, dok njihov nastanak i dalje ostaje misterij.

Izvor: Oxford Journals