Izraelske vlasti ovih su dana iz države izbacili Omara Shakira, HRW-ovog direktora za izraelska i palestinska područja, a sve zbog njegovog navodnog aktivizma u ime pokreta BDS.

Shakir, inače američki državljanin, stavljen je u ponedjeljak na let iz međunarodne zračne luke Ben Gurion, nakon što je izraelski Vrhovni sud potvrdio odluku izraelske vlade da ga protjera iz Tel Aviva, javlja RT.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua izjavila je da je Shakir bio izvanredni zagovornik pokreta BDS prije rada za HRW i da ga imaju pravo izbaciti temeljem izmjene pravila o ulasku i boravku iz 2017. godine.

Ovo je prva deportacija pod tim pravilima. Početkom ove godine istom uredbom su uskraćene ulazne vize američkim zastupnicama Ilhan Omar i Rashidi Tlaibu. Iako Shakir ne negira da je ranije bio aktivist BDS-a, kaže da je njegovo protjerivanje zapravo „ušutka naše protivljenje ilegalnim naseljima“ i ugrožavanju ljudskih prava Palestinaca općenito.

Ne radi se o BDS-u, ovo je pokušaj da se ušutka glavno zalaganje za ljudska prava“, izjavio je Shakir uoči proterivanja.

Niti jedna funkcionalna demokracija nikada nije protjerala istraživača HRW-a, rekao je izvršni direktor organizacije Kenneth Roth, napominjući kako Izrael sada stoji uz bok zemljama poput Sjeverne Koreje, Venezuele i Irana.

Ne mogu se sjetiti druge demokracije koja je zabranila istraživača Human Rights Watcha“, rekao je Roth. „Mislim da to pokazuje sve više suzdržanu prirodu izraelske demokracije.

On je ponovio Shakirovu tvrdnju da protjerivanje nema nikakve veze sa BDS-om, već s općenito zagovaranjem ljudskih prava. HRW ne namjerava imenovati nikoga drugog tko bi zamijenio Shakira, jer „tko god da bi iduća osoba bila, ona bi se upustila u isto zagovaranje koje je dovelo do Omarove deportacije“, dodao je Roth.

Shakir će se i dalje „boriti protiv opresivne diskriminacije Izraela prema Palestincima pod okupacijom“, rekao je Roth.

Generalni tajnik UN-a osudio je odluku o protjerivanju Shakira, pri čemu je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric izrazio „žaljenje“ zbog izraelske odluke i izrazio potporu „važnom poslu koji rade branitelji ljudskih prava širom svijeta“ koji bi sve zemlje trebale podržati.

Pokret BDS zagovara pritisak na Izrael da zaustavi „okupaciju i kolonizaciju svih arapskih zemalja“, priznajući Arape-Palestince kao ravnopravne građane i poštuje pravo povratka svim palestinskim izbjeglicama.