Human Rights Watch poziva da se Izrael istraži zbog ratnih zločina

Foto: Ahmed Zakot

Izraelske napade na bolnice, vozila hitne pomoći i medicinsko osoblje u Gazi treba “istražiti kao ratne zločine”, rekao je u utorak Human Rights Watch (HRW), pozivajući izraelsku vladu da odmah prekine takve napade.

Napadi Izraelskih obrambenih snaga (IDF) “naizgled su nezakoniti” i “dodatno uništavaju” zdravstveni sustav u Gazi, prema HRW-u. Iako je Izrael ranije ovog mjeseca optužio Hamas za “korištenje bolnica”, “nijedan izneseni dokaz ne bi opravdao lišavanje bolnica i ambulantnih vozila njihovog zaštićenog statusa prema međunarodnom humanitarnom pravu”, dodala je skupina.

“Napadi na bolnice ubili su stotine ljudi i doveli mnoge pacijente u ozbiljnu opasnost jer nisu u mogućnosti dobiti odgovarajuću medicinsku skrb,” rekao je dr. A. Kayum Ahmed, posebni savjetnik HRW-a za pravo na zdravlje, ističući da je zdravstvena infrastruktura Gaze “već teško pogođena nezakonitom blokadom”.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najmanje 521 osoba – uključujući 16 medicinskih radnika – ubijena je u 137 “napada na zdravstvenu skrb” u Gazi od 12. studenoga. UN je utvrdio da dvije trećine ustanova primarne zdravstvene zaštite a polovica svih bolnica u enklavama “nije funkcionirala” od 10. studenoga, dok se radilo o “neviđenom broju teško ozlijeđenih pacijenata”.

Ukupan broj palestinskih žrtava u enklavi porastao je na 11.000 od 7. listopada, kada je Izrael objavio rat Hamasu nakon smrtonosnog upada palestinske skupine u obližnja izraelska naselja u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Izrael je prekinuo opskrbu Gaze vodom i strujom. Lokalnim bolnicama ponestaje lijekova i osnovne opreme, a HRW je čuo od liječnika da koriste ocat kao antiseptik.

“Izraelska vlada treba odmah prekinuti nezakonite napade na bolnice, ambulantna vozila i druge civilne objekte, kao i svoju potpunu blokadu Pojasa Gaze, što predstavlja ratni zločin kolektivnog kažnjavanja”, rekao je HRW, pozivajući Hamas i druge Palestinske naoružane skupine “da poduzmu sve moguće mjere opreza kako bi zaštitile civile pod svojom kontrolom od učinaka napada i ne koriste civile kao ‘živi štit’.”

Skupina je pozvala na istragu o napadima IDF-a na zdravstvenu infrastrukturu u Gazi i Međunarodni kazneni sud (ICC) – koji ima nadležnost nad okupiranim palestinskim teritorijima – da se također uključi.

U međuvremenu, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka i druge zemlje trebale bi “obustaviti vojnu pomoć i prodaju oružja” Izraelu “sve dok njegove snage nekažnjeno nastavljaju činiti rasprostranjena, ozbiljna zlostavljanja koja se svode na ratne zločine protiv palestinskih civila”, navodi HRW.