Humanitarna organizacija Care4Calais prestala s radom zbog afere između imigranta i voditeljice organizacije

Clare Moseley (desno) | © Facebook/care4care

Humanitarna organizacija Care4Calais proteklih je dana naprosto prestala s radom, napustivši unajmljeno skladište u Sangatteu u Calaisu, u kojem se još uvijek nalazi golema količina humanitarne pomoći. Kao razlog zaustavljanja humanitarnog rada, iz organizacije su naveli „trenutni sigurnosni problem povezan s bivšom volonterkom,“ prenosi Daily Mail. Stvarni razlog je zapravo krajnje bizaran i – očekivan.

„Bivša volonterka“ zapravo je osnivačica i voditeljica organizacije Care4Calais, Clare Moseley (46), koja je unatoč tome što je udana i unatoč tome što je uvela strogo pravilo „nema seksa s izbjeglicama“, stupila u ljubavnu vezu s Mohamedom Bajjarom (28), koji se predstavljao kao „Sirijac“, dok je zapravo imigrant iz Tunisa – zemlje u kojoj nema ni traga ratnim sukobima.

Bajjar, koji je dugo godina bio ljubavnik inače udane Moseley, u alkoholiziranom stanju polio je benzinom zgradu u kojoj se nalazi skladište humanitarne pomoći za imigrante u Calaisu, prijeteći pritom kako će „ubiti sve“ koji su povezani s organizacijom.

Potom je poslao poruku prijatelju: „Želim završiti sve tako što ću joj jednostavno uzeti život. Stvarno sam spreman to učiniti jer ju volim više nego išta na svijetu.“ Začudo, u svojoj piromanskoj namjeri ipak je zaustavljen. Međutim, to ga nije spriječilo da ukrade ključeve skladišta i 30 mobitela koji su pripadali organizaciji.

Kao možebitni razlog prekida neki sugeriraju činjenicu da je Bajjar pokušao prevariti Moseley za nekoliko tisuća funti.

Krajnje bizarni detalji o lažnom izbjeglištvu i nepostojećim graničnim kontrolama

Bajjar je unatoč navodno pojačanim sigurnosnim mjerama zbog terorizma, nesmetano veći broj puta prelazio granicu između Britanije i Francuske. U Britaniju je ušao u veljači ove godine, a preko granice ga je prokrijumčarila u prtljažniku svog automobila još jedna od volonterki organizacije Care4Calais.

Po dolasku je boravio u domu jedne 30-godišnjakinje u Londonu, dok je u Manchesteru posjetio, ni manje ni više, svoju ženu Carol Hutchings (54), koju je oženio 2014. u Tunisu.

Clare Moseley i Mohamed Bajjar (prvi desno) u Calaisu. | © Daily Mail

Huctchings je Bajjara upoznala u noćnom klubu tijekom 2009., te je ostala u „online“ vezi s njim sve do njihovog vjenčanja. Međutim, nakon što je shvatila da Bajjar želi samo njen novac, odbila mu je pomoći da uđe u Britaniju. Još više ju je zgrozilo kad je čula da se lažno predstavlja kao „sirijski izbjeglica.“

Nakon izleta u Britaniju, 30-godišnjakinja iz Londona ponovno je Bajjara u svibnju prokrijumčarila preko granice u Calais. Dotičnu je naknadno uhitila policija te ispitivala zbog sumnji na terorizam. Puštena je nakon tri dana bez ikakvih optužbi.

Bajjar – prevarant i lažni izbjeglica

Zanimljivost je i da Bajjar potječe iz dobrostojeće obitelji koja posjeduje tržnicu u gradu Sousse, u Tunisu, blizu odmarališta u kojem je terorist 2015. ubio 30 Britanaca. Njegova obitelj trenutno gradi zgradu koja će biti trgovački centar.

Bajjar je napustio Tunis u rujnu 2014. nakon što su mu njegovi roditelji dali 3000 eura da otputuje brodom u Palermo, gdje ostao kod svoje sestre puna četiri mjeseca. Potom je svoju suprugu Hutchings nazvao iz Njemačke, gdje je zatražio azil pretvarajući se da je izbjeglica iz Sirije, dok je istovremeno radio u tvornici Coca-Cole preko granice u Poljskoj.

Bajjar i Carol Hutchings na njihovom vjenčanju u Tunisu 2014. | © Daily Mail

Ipak, njemačke vlasti su otkrile prijevaru, pa je 2015. napustio zemlju i otišao u Calais i upoznao Clare Moseley, koja se odrekla luksuznog života na račun volontiranja u logoru za imigrante u Calaisu.

Dvostruka mjerila i optužbe na račun Care4Calais

U siječnju 2016., nakon niza napada imigranata na vozače kamiona, Clare Moseley izjavila je medijima da „nije kraj svijeta“ ako su vozači prisiljeni dati otkaz i potražiti drugi posao. Kasnije se zbog krajnje glupe izjave morala ispričavati.

U listopadu iste godine ponovno se ispričala javnosti nakon što je povezala tretiranje imigranata od strane francuskih vlasti s tretmanom Židova pod nacional-socijalističkim režimom.

Međutim, Moseley je postala metom optužbi i nepovjerenja drugih volontera i organizacija najviše zbog svojih dvostrukih mjerila u pogledu pravila ne stupanja u ljubavne veze s imigrantima. Volonteri svih organizacija u Calaisu znali su za njenu vezu s Bajjarom, a Bajjar ju je nakon prekida veze optužio da ga je iskoristila, unatoč činjenici da ju je pokušao financijski prevariti.

Clare Moseley sa suprugom Benom na vjenčanju 2010. | © Daily Mail

Carol Hutchings, Bajjarova supruga, upozorila je volontere u Calaisu na Bajjara, ali navodno nitko nije želio slušati.

Bajjar je tijekom boravka u Britaniji kontaktirao medije tvrdeći kako ima ekskluzivnu priču o humanitarnim organizacijama koja će „potresti javnost.“ Tu priču nikad nije ispričao, ali je poslao kopiju poruke elektroničke pošte koju je dobio s Moseleyine adrese: „Predlažem ti da napustiš Britaniju jer ću učiniti sve što mogu da te uništim. Više nemaš prijatelja i to znaš. Je…i gubitniče.

Clare Moseley trenutno privatno putuje po SAD-u, dok se Bajjar nalazi u Francuskoj u pritvoru zbog pokušaja podmetanja požara. Care4Calais navodi kako je volonterski rad na području Calaisa privremeno zaustavljen te se nadaju da će nastaviti s radom nakon nekoliko tjedana.

Autor: Tribun