„Humanitarna velesila“ Švedska će deportirati 6-godišnje siroče u Ukrajinu

Švedska je još jednom pokazala da ima dvostruka i krajnje uvrnuta mjerila pri odlučivanju koga će deportirati, a kome će dopustiti da se useli u tu zemlju i pritom ubire sve blagodati i povlastice.

Denis, koji sada ima 6 godina, postao je siroče pred pola godine kad je njegova majka pronađena mrtva u gradu Södertälje. Denis i njegova majka, koji su se doselili iz Ukrajine, prijavili su se za dozvolu boravka 9. studenog prošle godine. Njegov biološki otac iz Ukrajine zakonski ga se odrekao te je Denis smrću svoje majke tehnički postao siroče.

Denis sada živi s djedom i bakom s majčine strane, koji su se u Švedsku doselili pred šest godina. Oni su predali zahtjev za dobivanjem skrbništva nad svojim unukom, kojeg su švedske vlasti odbile.

Švedska Migracijska agencija odlučila je da Denis više nema pravo biti u njihovoj zemlji, te da se mora vratiti u Ukrajinu, gdje ga kao siroče sasvim sigurno čeka odlazak u sirotište, s obzirom da ondje više nema obitelji, te se nema tko brinuti o njemu.

To će zasigurno biti sirotište, on ondje nema obitelj“, rekla je Midia Soufi, Denisova socijalna radnica. Ona dodaje da se dječak nalazi u krajnje ranjivoj situaciji, s jednim mrtvim roditeljem i jednim koji ga se zakonski odrekao.

Trenutno za njega skrbe njegovi djed i baka, no i tu sigurnost će uskoro izgubiti. U kolovozu je gospođa Soufi zatražila odgodu deportacije, no Migracijska agencija odlučila je odbiti zahtjev, tako da Denisa po svemu sudeći čeka deportacija, unatoč činjenici da se njegova preostala obitelj u Švedskoj želi brinuti za njega, dok u Ukrajini više nema nikog svog.

Istovremeno svjedočimo indiskriminirajućem izdavanju azila za odrasle muškarce iz zemalja trećeg svijeta, i to u desetinama tisuća. Za to vrijeme, šestogodišnje dijete biva protjerano iz zemlje da bi se vratilo u sirotiše u okruženju gdje nema nikog svog.