Grčka je s ciljem odvraćanja ilegalnih prelazaka granice s Turskom nedavno počela koristiti zvučne topove koji emitiraju visoke tonove koji su neugodni za ljude.

Švicarska organizacija koja se navodno bopri za ljudska prava Euro-Mediterranean Monitor požalila se da takva tehnologija može biti štetna po zdravlje ljudi, te da ju se ne bi smjelo koristiti.

Unatoč svojoj maloj veličini, ovi uređaji s visokim tonom mogu odgovarati glasnoći mlaznog motora, a njihovi snažni zvučni valovi mogu nanijeti značajnu bol i šok ljudskom tijelu, uzrokujući izložene ljude koji pate od ozbiljnih zdravstvenih problema i jakih bolova do gluhoće.

Kao odgovor, grčki ministar migracija Notis Mitarakis izjavio je da policija radi ono što mora raditi kako bi zaštitila granicu, te da se tehnologija koristi odgovorno.

U međuvremenu je povjerenik Europske Unije izjavio da su zvučni topovi „čudan način za Grčku da zaštiti svoje granice“ i naglasio da Europska unija nije financirala uvođenje tehnologije, dodavši da se nada da se sve radi u skladu s temeljnim ljudskim pravima.

Pojačane mjere na granici dolaze jer je Grčka također početkom ovog tjedna Tursku proglasila sigurnom trećom zemljom, što će značiti da neće prihvatiti zahtjeve za azil migranata koji dolaze iz Turske.