Hyperloop – putovanje kopnom brže nego zrakom

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

Prva kompletna putnička kapsula realne veličine, dizajnirana za prijevoz putnika brzinama preko 1.100 kilometara na sat, službeno je otkrivena u španjolskom gradu Cadizu.

Tvrtka Hyperloop Transportation Technologies (HTT) proizvela je vozilo koje bi trebalo ogromnim brzinama prevoziti putnike kroz takozvane magnetske cijevi.

Danas otkrivamo novu vrstu transportnog vozila izrađenog od visokopostotnog kompozita, što čini hyperloop kapsulu možda najsigurnijim prijevoznim sredstvom na svijetu“, rekao je Rafael Contreras, osnivač i vlasnik tvrtke HTT.

Direktor tvrtke Dirk Ahlborn izrazio je nadu da će potpuni hyperloop sustav biti u funkciji kroz naredne tri godine. Ahlborn je dodao da je hyperloop biti jedan od najefikasnijih transportnih sustava ikad stvorenih.

Nazvana „Quintro One“, hyperloop kapsula izrađena je od dvoslojnog kompozitnog materijala dizajniranog da bude visokootporan, a težina joj je pet tona. Dužine 32 metra, kapsula će biti dio vlačne kompozicije koja će biti u stanju u rekordnom vremenu prelaziti ogromne udaljenosti. Putovanje od Zagreba do Dubrovnika ovim sustavom trajalo bit tek nešto više od dvadeset minuta.

Nakon što bude dovršena i u potpunosti opremljena, kapsula će moći primiti između 28 i 40 putnika, te će se testirati na testnoj hyperloop stazi.

Hyperloop tehnologija koristi magnetne sile koje održavaju kapsulu unutar transportnih cijevi u balansu i daju joj potisak kojim se kapsula kroz cijevi kreće brzinama većim od 1.100 kilometara na sat.