I Grci se žele ogrebati za pare, kažu da bi i oni mogli tražiti odštetu od Njemačke

Grčka nije odustala od pitanja njemačke odštete za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je u srijedu grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom u Varšavi, Dendias je rekao da “za grčku vladu i grčko društvo ovo pitanje ostaje otvoreno”.

“A njegovo rješavanje, koje je prije svega pitanje načela, mislim da će biti od koristi za sve uključene zemlje i EU kao takvu”, rekao je grčki ministar.

Dendias je u prošlosti više puta pokretao pitanje odštete.

Ministar se također vratio na točku tijekom sastanka s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u srpnju. Rekla je tada da njena zemlja smatra da je pravno pitanje zatvoreno, ali je naglasila da Njemačka i dalje osjeća odgovornost za svoju prošlost. Svaki proces pomirenja može uključivati ​​ulaganja u gradove i sela pogođena njemačkom okupacijom i potporu grčkim Židovima, objasnio je njemački ministar.

Godine 2019. grčko parlamentarno povjerenstvo procijenilo je da je šteta koju je Njemačka prouzročila u Grčkoj tijekom Drugog svjetskog rata iznosila 289 milijardi eura.

Grčka je također tvrdila da joj Njemačka još uvijek duguje milijarde odštete iz Prvog svjetskog rata.