Europski parlament potvrdio je obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila od 2035. godine, što znači da tada stupa na snagu zabrana prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem. No ipak, ultrabogati će i dalje moći voziti nove automobile na benzin. Kako to?

Odredba Europskog parlamenta kaže kako oni proizvođači automobila koji registriraju manje od 1.000 novih vozila godišnje imaju trajno izuzeće. S tim da se računa samo broj automobile registriranih, odnosno prodanih u Europi, ne računa se izvoz u druge krajeve svijeta.

Ovi proizvođači automobila (oni koji prodaju manje od 1.000 vozila godišnje u Europi) bit će neograničeno izuzeti od oba smanjenja emisija, pod uvjetom da mogu pokazati da poboljšavaju svoje emisije.

Proizvođači automobila koji se u Europi prodaju u količini između 1.000 i 10.000 automobila godišnje, poput Ferrarija, izuzeti su od privremenog smanjenja emisija, ali ne i pravila za 2035. godinu (isto vrijedi i za proizvođače kombija koji prodaju do 22.000 vozila godišnje).

Automobili, odnosno proizvođači automobila, koji trenutno zadovoljavaju kriterije za ovu iznimku su Bugatti, Koenigsegg, Pagani, Morgan, BAC, Ginette, McLaren.