Iako je ukrajinska ofenziva propala, rat se mora nastaviti – bar do američkih predsjedničkih izbora

Foto: Scott Peterson

Tko god je prije samo nekoliko mjeseci predvidio da ukrajinska ofenziva vjerojatno neće uspjeti,bivao je napadnut kao defetist i kukavica. Sada vojni stručnjaci otvoreno govore da je ukrajinska ofenziva zapela, ili bolje rečeno propala.

Talijanski general Marco Bertolini rekao je da je iz vojne perspektive ukrajinska pobjeda nezamisliva i da je vrijeme za pregovore, navodeći da je Rusija jednostavno prejaka.

Prema Washington Postu, američki obavještajci predviđaju da Ukrajina ne može odsjeći Krim od ruskih snaga na istoku Ukrajine. Drugi zapadni mediji ne samo da javljaju da je ukrajinska ofenziva zaustavljena, već su također počeli objavljivati procjene o ukrajinskim gubicima od 150.000 vojnika, te da je ukupno pola milijuna života izgubljeno tijekom ovog rata.

Ti bi gubici trebali dovesti do razmišljanja, ali to nije slučaj. Čini se da je Kijev voljan prihvatiti gubitke i zahtijeva više oružja kako bi buduća protuofenziva pojačana borbenim zrakoplovima F-16 mogla uspjeti.

Na zapadnoj strani, neuspjeh sankcija i masovne isporuke oružja Ukrajini također ne čine razliku. Obećava se više od istog, iako se cilj slabljenja Rusije i njezinog iskrvarenja ne ostvaruje, a kamoli da Ukrajina zapravo vraća svoje izgubljene teritorije.

Ne čujemo ništa o bilo kakvim pokušajima pregovora o miru, iako je jasno da Rusija vodi puno pametniju vojnu kampanju nego što je to bilo na početku rata. Vojno, mi smo u stanju zastoja, a isto vrijedi i za diplomaciju, jer se čini da Washington nije voljan razmatrati dogovor. To je zato što bi dogovor uključivao neugodne ustupke teritorija Rusiji.

Čini se da su SAD računale na kolaps Rusije. Za Bidena bi bilo neugodno priznati da je ova pretpostavka pogrešna u izbornoj godini.

Alternativa bi mogla biti učiniti ukrajinske vojnike žrtvenim jarcima i okriviti ih za loše vođenje protuofenzive. Problem s tim scenarijem je u tome što riskira nekontrolirani kolaps vlade Zelenskog, budući da sam ukrajinski predsjednik vjerojatno neće počiniti politiki hara-kiri samo da bi zadovoljio Amerikance.

To znači da je vjerojatan scenarij u kojem se ulozi povećavaju uvođenjem novih vojnih resursa u Ukrajinu kako bi se predstava održala barem do studenog 2024. Godine, odnosno američkih predsjedničkih izbora. Međutim, bit će teško uvjeriti zapadne saveznike SAD-a da to ima smisla. Otrežnjujuću vojnu analizu zato ne prate nikakve diplomatske inicijative.