Znamo da vam je već svim pun k… Grete i našeg pisanja o njoj. No, moramo spomenuti jedan simptomatičan detalj koji tjera na razmišljanje.

Greta se ponovno proročanski ukazala svjetini klimatskih histeričara uoči konferencije o klimatskim promjenama, ovaj put kao već odrasla osamnaestogodišnja osoba, iako ju mnogi neupućeni i dalje smatraju djetetom, gdje je kritizirala političare koji su se tamo okupili, mada se pola njezinog govora vrtilo oko fraze „bla, bla, bla“.

No, biva pomalo čudno da se mlada proročica nije osvrnula na činjenicu da se vrhovništvo zemlje najvećeg zagađivača, Kine, nije pojavilo na konferenciji. Štoviše, čini se da Greta i njeni pajdaši izbjegavaju kritiziranje Kine.

Čak ako zanemarimo očito perzistentno zagađenje okoliša koje Kina uzrokuje na drugim poljima, te se fokusiramo samo na famozni i neprestano spominjani ugljični dioksid, moramo znati da ta zemlja uzrokuje trećinu emisija tog plina na čitavom planetu, više nego čitava Europa i SAD zajedno.

Pretraživanjem riječi „Kina“ na njezinom Twitter korisničkom računu, na njezinoj se vremenskoj liniji pokazuje samo pet spominjanja te zemlje tijekom cijele godine, dok ona „EU“ spominje gotovo trideset puta.

U čemu je stvar? Ne bi li trebala trošiti većinu svoje energije na zagađivača broj jedan umjesto ovog nametanja  osjećaja krivnje Zapadu koji ionako već ima često i smiješno rigorozne mjere koje uništavaju gospodarski razvoj?

Kao što smo spomenuli, kineske emisije stakleničkih plinova u 2019. godini premašile su one u Sjedinjenim Državama i ostatku razvijenog svijeta zajedno.

Prema istraživanju objavljenom u svibnju ove godine, Kina je sada odgovorna za 27% ukupnih globalnih emisija – više od ukupno proizvedenih u SAD-u, (11%), Indiji (6,6%) i 27 zemalja članica EU zajedno (6,4%), koji se redom na nalaze na drugom, trećem i četvrtom mjestu.

No, od Grete po tom pitanju ni traga ni glasa. Ostaje samo „bla, bla, bla“.

Autor: Ivica Mandekić