Skupina od 23-oje Sirijaca, koje su pozvale islandske vlasti(!), stigla je u utorak na Island, javlja Iceland Monitor. Riječ je o mladim Sirijcima među kojima je 13-ero djece i deset odraslih. Odmah su odvedeni u Hvammstangi, na sjeverozapadu Islanda, gdje će dobiti besplatan smještaj.

Ovih dana u zemlju će stići još jedna skupina, ukupno 20 osoba, odraslih i djece. Smjestit će se u gradu Blönduós, također na sjeverozapadu Islanda, osim jedne obitelji koja će živjeti u Árborgu, na južnom dijelu Islanda, zbog veza koje ovi imigranti imaju tamo. Uskoro, očekuje se da će u Blönduós stići obitelj od još šest osoba.

Ukupan broj sirijskih „izbjeglica“ koje dolaze ove godine iznosi 75.

Oglas:

       

Prema riječima Linde Rós Alfreðsdóttir, stručnjakinje za pitanja izbjeglica u Ministarstvu za socijalna pitanja, radi se o sirijskim izbjeglicama koje trenutno borave u – Libanonu.

Te izbjeglice nam dolaze preko Agencije za izbjeglice UN-a“, navodi Linda. „S općinama i Crvenim križem ugovaramo primanje ljudi. Oni dobivaju osigurane stanove, osnovne potrepštine i slično. Općine su dobro obavile posao, a sigurno je da je to dobro prošlo na Islandu.

U Siriju se vratilo 603.000 prognanika iz susjednih zemalja – niti jedan iz Europe

Iz Islanda je poslano izaslanstvo u Libanon, gdje su razgovarali s „novim Islanđanima“. Sirijci su dobili dvodnevni tečaj o Islandu i islandskom društvu. Po dolasku na Island, dobivat će lekcije na islandskom te će učiti o islandskom društvu prije nego što uđu na tržište rada.

Tijekom ove godine očekuje se i skupina od oko 25 ljudi iz Kenije i Ugande. To su pojedinci koji su se navodno suočili s progonom zbog svoje seksualne orijentacije. Naime, u Ugandi osobe mogu dobiti doživotnu zatvorsku kaznu zbog toga što su homoseksualci, te u Europi to koriste kao izgovor za daljnje provođenje kolonizacije Europe i njenog etničkog čišćenja od Europljana.

U isto vrijeme u Siriji:

UNHCR: 250.000 Sirijaca moglo bi se iduće godine vratiti kućama

U proteklih 6 mjeseci najmanje 110.000 Sirijaca vratilo se u zemlju

Tisuće Sirijaca vraćaju se u Aleppo