Identificirana dvojica armenskih civila kojima su azerbajdžanski vojnici odrubili glave

beheading

Dvojica starijih muškaraca kojima je pred kamerom odrubljena glava od strane azerbajdžanskih vojnika identificirani su kao armenski civili iz područja Nagorno-Karabah koji nisu htjeli napustiti svoje domove nakon dogovora o prepuštanju većine te regije azerbajdžanskoj vojsci.

Obojici je u dva odvojena slučaja nožem odrubljena glava od strane azerbajdžanskih vojnika, što je snimano, a obje snimke dekapitacija potom su se širile društvenim mrežama gdje su objavljene 22. studenog, odnosno 3. prosinca.

Prvi muškarac identificiran je kao 69-godišnji Genadi Petrosyan. Na snimci se vide muškarci u azerbajdžanskim uniformama kako drže na tlu muškarca i odrubljuju mu glavu nožem. Nakon što su mu odrubili glavu postavili su ju na truplo mrtve životinje, te je jedan od njih pred kamerom rekao: „Ovako se mi osvećujemo, odrubljivanjem glave“.

Video koji je 7. prosinca objavljen na Telegram kanalu prikazuje dva vojnika, također u azerbajdžanskim uniformama, kako drže starca na tlu. Jedan od vojnika potom uzima nož i počinje rezati vrat žrtvi. Prsi samom kraju video snimke vidi se kako se glava odvaja od tijela. Žrtva je identificirana kao 82-godišnji Yuri Asryan.

Armenija je prošli tjedan pred Europskim sudom za ljudska prava uložila tužbu u kojoj tvrdi da su azerbajdžanske snage primjenjivale pretjeranu i nepotrebnu silu i vršile nasilje nad armenskim zarobljenicima i civilima.