Izraelske obrambene snage navodno istražuju jesu li ubile osam nedužnih članova palestinske obitelji, uključujući petero djece, dok su navodno ciljali vođu militanata u Gazi. Smatrali su da je zgrada u kojoj je živjela obitelj – prazna.

Izrael je u ranim satima ujutro bombardirao obiteljsku kuću u Deir al-Balahu, usmrtivši Rasmija Abu Malhousa (45), njegovu ženu, ženu njegovog brata i petoro njihove djece starih između 2 i 13 godina, prenosi izraelski list Haaretz.

Vojni dužnosnici priznali su da izraelski obavještajci mjesecima nisu pregledali sporni objekt te da nitko nije provjerio ima li nekoga u njemu prije nego što je pokrenut napad.

Dok IDF tvrdi da je Abu Malhous bio zapovjednik raketne jedinice islamskih militanata i navodi da je on bio meta napada, susjedi ubijene obitelji kažu da je fotografija Abua koju je IDF objavio potpuno drugi čovjek od onog ubijenog u tom napadu.

Fotografiju traženog militanta na Twitteru je objavio Avichay Adraee, glasnogovornik IDF-a. Pritom je izjavio kako je dotična osoba vođa islamske raketne jedinice.

Međutim, čak su i izvori iz IDF-a listu Haaretz potvrdili kako ubijeni Abu Malhous nije imao nikakve veze ni sa kakvim militantima te da je i sama fotografija koju je objavio Adraee lažna i zasnovana tek na – glasinama s društvenih mreža.

Poduzimamo velike obavještajne i operativne napore da ne napadnemo borce tijekom sprečavanja terorističkih aktivnosti“, rekao je IDF u izjavi u četvrtak, dodavši da istražuje „tvrdnju“ da su nedužni civili bili ubijeni tijekom napada u središnjem dijelu Gaze.

Vojni izvori rekli su izraelskim novinama Haaretz da je meta napada bila „infrastruktura“, inzistirajući da nisu bili svjesni da je bilo tko u zgradi te da zapovjednici islamskih militanata često skrivaju „streljivo i vojnu infrastrukturu“ u svojim domovima – riječi kojima se dugi niz godina opravdava masovno ubijanje civila, baš poput priča o „ljudskim štitovima“.

Ubijena obitelj tek je dijelila isto prezime kao navodni islamskih militant, tvrde njihovi susjedi, dodajući da su „živjeli od stada ovaca i bili poznati kao jednostavni, siromašni ljudi“, dok će zapovjednik Islamskog džihada sigurno živjeti u boljem okruženju. „Priča da je [IDF] napao višeg džihadista čini se nepovezanu sa stvarnošću.

Ukupno su 34 Palestinaca ubijena su tijekom dva dana zračnih napada IDF-a na Gazu, dok su islamski radikali ispalili niz raketa na jug Izraela. Nasilje je potaknuto izraelskim atentatom na vođu Islamskih militanata Bahaa Abu al-Atta i njegovu suprugu, ispalivši projektil u njihov dom u Gazi, te pokušajem atentata na još jednog vođu islamskih militanata, Akrama al-Ajurija, u Damasku, u Siriji.