Izraelska vojska stavila je Palestince na Zapadnoj obali u potpunu blokadu, dok su Izraelci izašli na birališta. Međutim, ilegalni izraelski naseljenici unutar palestinskog teritorija mogli su se slobodno kretati te dolaziti i odlaziti kako žele.

Blokada je stupila na snagu u ponedjeljak, 8. travnja u ponoć, a završila je u ponoć 9. travnja. Neki od bolesnika mogli su otići u izraelske bolnice, ali samo uz odobrenje Ministarstva obrane. Palestinci u pojasu Gaze također su bili blokirani unutar svojih granica, prenosi RT.

Izraelci koji žive u naseljima diljem Zapadne obale slobodno su se kretali preko takozvane Zelene linije u Jeruzalem i Izrael, ali Palestincima je to bilo zabranjeno. To je ujedno značilo da Palestinci koji imaju radne dozvole koje im dopuštaju ulazak u Izrael nisu mogli doći na posao tijekom blokade.

Na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu živi 2,9 milijuna Palestinaca. Iako nisu izraelski državljani i nemaju pravo glasa na izraelskim izborima, njihov svakodnevni život je pogođen izraelskim sustavnim rasističkim odlukama i zakonima donesenim u Knessetu.

U međuvremenu, pola milijuna izraelskih građana koji žive u ilegalnim naseljima na palestinskoj Zapadnoj obali mogu glasovati na izraelskim izborima, unatoč tome što ne žive u Izraelu.

Oko 1,9 milijuna Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze također su pod snažnim utjecajem kontrole izraelske vojske na svim ulaznim točkama. Isto se odnosi i na uvoz te ribolovna područja. Zbog toga im je potrebna dozvola Izraela da napuste pojas kako bi putovali u druge dijelove palestinskog teritorija na Zapadnoj obali i Istočni Jeruzalem.

IDF redovito nameće ovakve blokade tijekom praznika i proslava u Izraelu. Izgovor je uvijek „mjera za sprječavanje terorističkih napada”.