Ilegalna imigrantica pronađena kako čisti vilu švedske premijerke

Foto: Nils Petter Nilsson

Nedavno imenovana švedska premijerka Magdalena Andersson postala je meta pojačanog nadzora medija i političkih protivnika nakon što je ilegalna imigrantica pronađena kako radi u njezinom domu.

Prema pisanju lista Expressen, koji je prvi objavio vijest tijekom vikenda, nekoliko dana prije Božića u premijerkinoj vili u Nacki policija je privela mladu ženu iz Nikaragve koja je trebala biti deportirana kao ilegalna imigrantica, a švedske vlasti ju traže od jeseni 2021.

Otkriće je bilo potpuno neočekivano. Čistačice su slučajno aktivirale protuprovalni alarm zbog čega je policija krenula provjeriti kuću i svačije dokumente.

Novine su joj pristupile, te je Andersson, koja je postala premijerka u studenome, isprva odbila komentirati, ali je kasnije potvrdila da se razišla s tvrtkom za čišćenje, za koju je rekla da ju je dovela u zabludu glede statusa zaposlenika.

Međutim, čini se da je njezino objašnjenje nije zadovoljilo kritičare. Oporbeni političari i mediji brzo su se prisjetili Anderssoninog inauguracijskog govora, u kojem je pozvala ljude da učine sve što je potrebno u borbi protiv kriminala. Priča o imigrantskoj čistači postala je viralna na švedskim društvenim mrežama, dok su se novine utrkivale da otkriju više detalja o tvrtki za čišćenje, njenom menadžmentu i premijerkinim sigurnosnim aranžmanima.