Ilegalnim imigrantima koji stignu u Veliku Britanija obećana je privremena amnestija od progona ako se dobrovoljno prijave za cijepljenje protiv COVID-19.

Vlada je naredila Nacionalnoj zdravstvenoj službi da ne provodi imigracijsku provjeru nad osobama koje traže da ih se cijepi protiv korona virusa, kao ni za druge zdravstvene tretmane vezane uz COVID-19.

Privremena amnestija dio je masovnog programa nastojanja da se čim veći dio britanske populacije procjepi kako bi se pomoću cjepiva stekao imunitet krda.

Cjepivo protiv korona virusa biti će dostupno svima u Velikoj Britaniji, bez obzira na imigracijski status“, rekao je glasnogovornik vlade.

Pretpostavka je da će privremena amnestija biti pružena svima, uključujući i imigrantima koji svakodnevno dolaze u Veliku Britaniju skriveni u kamionima ili prelaze kanal La Manche u brodicama. Vlada je istovremeno objasnila da imigranti koji se prijave za primanje cjepiva neće to moći koristiti kao adut za stjecanje legalnog pravnog statusa u zemlji.

Nije poznato koliko ilegalnih imigranata ima u zemlji. Međutim, neovisno istraživanje koje je proveo Pew Research Center 2019. godine reklo je da bi u Britaniji moglo biti čak 1,2 milijuna ilegalaca.

Prošle godine zabilježeno je rekordnih 8.400 ilegalnih imigranata koji su prešli La Manche iz Francuske. Stvarni broj ilegalaca prošle će godine u stvarnosti biti puno veći, jer brojevi ne odražavaju one koji su zaobišli nadzor granice ili su u zemlju ušli na druge načine.

Istovremeno, broj ljudi koje je deportiralo Ministarstvo unutarnjih poslova pao je za 79 posto, a više od 4.000 osuđenih kriminalaca izbačeno je iz zemlje u odnosu na prethodnu godinu.