Tisuće imigranata iz subsaharske Afrike navodno je otišlo iz zemlje nedugo nakon što je tuniski predsjednik Kais Saied rekao da se Tunis suočava s imigrantskom krizom, koju je opisao kao “zavjeru” stranih aktera i nacija čiji je cilj promijeniti demografiju Tunisa i razvodniti njihovo arapsko i nasljeđe.

Oko 300 državljana Bjelokosti i Malija vraćeno je u domovinu 4. ožujka, a veleposlanstva koja su organizirala njihove letove kući izjavila su da su njihovi građani izloženi napadima nakon predsjednikova govora. Druga afrička veleposlanstva također navodno odvode svoje državljane.

Prema francuskim novinama La Croix, “predsjednički govor je imao učinak pokretanja vala napada na subsaharce, koji su u hrlili u svoja veleposlanstva kako bi bili vraćeni u domovinu.”

Saied je posljednjih tjedana iznio niz protuimigracijskih primjedbi. Kaïs Saïed je 21. veljače rekao da su ilegalni imigranti iz zemalja subsaharske Afrike izvor “nasilja i zločina” i dio “zločinačkog pothvata” čiji je cilj “promjena demografskog sastava zemlje”.

“Migracija je zavjera za promjenu demografije Tunisa. Izdajice koje rade za strane zemlje i sumnjive stranke ciljaju na državu Tunis, rekao je Saied prošlog mjeseca. “Danas govore o problemu subsaharskih afričkih imigranata, a mi smo ponosni na svoj afrički identitet. Pomagali smo im tijekom pandemije Covid-19, distribuirajući lijekove. Ali danas žele promijeniti demografski sastav Tunisa. To je spletka i za to su plaćeni, kao što su na drugim poljima plaćeni da napadaju državu.”

Tuniski čelnik rekao je u veljači da su potrebne “hitne mjere” za rješavanje problema ilegalnih imigranata, “s njihovim nasiljem, zločinima i neprihvatljivim praksama”.

“Nedeklarirani cilj uzastopnih valova ilegalne imigracije je smatrati Tunis čisto afričkom zemljom koja nema nikakve veze s arapskim i islamskim nacijama”, dodao je.

Tuniski predsjednik pozvao je vlasti “na svim razinama, diplomatskoj, sigurnosnoj i vojnoj”, da pomognu u borbi protiv imigrantskog vala i da striktno primjenjuju imigracijske zakone protiv stranih državljana pronađenih u Tunisu.

“Oni koji stoje iza ovog fenomena trguju ljudima dok tvrde da brane ljudska prava”, rekao je Saied.

Nakon njegovih primjedbi, znatan broj od 21.000 subsaharskih Afrikanaca službeno registriranih u Tunisu, od kojih su mnogi u neregularnim situacijama, sada je izgubio posao i smještaj, navodi La Croix. Policija i dužnosnici pojačavaju akciju protiv imigracije, što je rezultiralo desecima uhićenih tijekom policijskih provjera i stavljanjem u pritvor.