Bliskoistočni imigrant osumnjičen za ubojstvo 87-godišnje starice u saveznoj pokrajini Thuringia, preuzeo je lažni identitet i prevario njemačke vlasti kako bi izbjegao deportaciju.

Iako je trebao davno biti deportiran, imigrant je uspješno lažirao svoj identitet i životnu priču, javlja RT. Istražitelj Jens Thiel iz grada Jena navodi kako je policija otkrila prijevaru nakon nedosljednosti u izjavama Afganistanca i pregledavanja njegova mobitela.

Osumnjičeni je u Njemačku stigao 2011. godine i tvrdio da je u pratnji maloljetnice iz Afganistana. Također je rekao da mu je ime Auwel Nom Lakab. Međutim, identificiranje kao 24-godišnji Mohammed A., a policija kaže da je vjerojatno lagao i oko svog datuma rođenja.

Mohammed je navodno došao iz Pakistana, jer njegov mobitel sadrži oko 50 pakistanskih brojeva, ali nijedan iz Afganistana – a to uključuje i kontakt označen kao „majka“. Tome u prilog idu i dodatni dokazi tumača koji su proučavali njegove poruke.

S obzirom da kao i većina imigranata nije imao obrazovanje ili profesionalnu kvalifikaciju, živio je od socijalnih naknada koje je primao otkad je došao u Njemačku. Ironično, policiji je bio poznat kao kontinuirani prijestupnik. Prethodno je bio pritvoren u najmanje pet navrata, a optužen je za prijevaru, vrijeđanje i prijetnju ljudima.

Bizarna nesposobnost njemačkih vlasti u ranijem razotkrivanju prijevare dobila je novu dimenziju jer je 2011. godine odbijen Mohammedov zahtjev za azil, no bilo mu je dopušteno ostati – upravo zato što se vjerovalo da nedokumentirani imigrant dolazi iz Afganistana gdje bi mu navodno život mogao biti ugrožen.

Afganistan se u Njemačkoj smatra „nesigurnom zemljom“, a deportacije se godinama stopiraju prema toj zemlji. Pakistan ne spada u tu klasifikaciju.

Žrtva ubojstva Ursula P., pronađena je umotana u posteljinu u kovčegu pohranjenom u podrumu u siječnju 2019. Prema policiji, žena je brutalno pretučena i ubodena nožem, nakon čega je zadavljena maramom.

Mohammed A. bio je susjed ubijene, a uhićen je pod sumnjom za ubojstvo jer je njegov DNK pronađen na cijelom tijelu žrtve, kao i jedan njegov nokat. Dok se branio šutnjom od svog uhićenja, policija vjeruje da je zločin počinio zbog pohlepe.

Istražitelji su na telefonu Mohammeda pronašli fotografije ženine osobne iskaznice i debitne kartice zajedno s izvodom koji sugerira da je na njenom bankovnom računu bilo 10.000 eura. Osumnjičeni je ubrzo nakon ubojstva neuspješno pokušao prebaciti 7.000 eura s računa žrtve na svoj.

Žrtva i osumnjičeni su se poznavali. Prema izvještajima lokalnih medija, ubijena je bila toliko impresionirana tužnim pričama o tome da je njegovom ocu navodno odsječena glava i da je njegova majka slijepa te da ga je više puta podržavala značajnim iznosima novca. Osumnjičenom je ukupno dala 10.000 eura.

Na njegovom mobitelu pronađen je zapis razgovora s jednim od kontakata s WhatsApp aplikacije. U njemu ga neimenovani kontakt savjetuje da se ispriča Allahu zbog toga što je učinio i da od „proroka Mohammada zatraži pomoć.

Dodatnom istragom utvrđeno je da je Mohammed posjećivao porno stranice, internet kladionice te da je bio u potrazi za prostitutkama u blizini mjesta gdje je živio.