Tunižanin Mahmoudi Ridha nasmrt je izbo 51-godišnjeg svećenika Roberta Malgesinija u gradu Como. Ironično, ubijeni Malgesini velikodušno je pomagao imigrantima, među kojima je i sam Ridha.

Ilegalni imigrant bio je jedan od mnogih koji su imali koristi od Malgesinijeve velikodušnosti. Svećenik je dijelio obroke imigrantima u centru grada kad ga je Ridha napao, izbovši ga nekoliko puta.

Tunižanin, začudo, nije bolovao mentalnih bolesti, a policijski testovi nisu otkrili „potvrđene psihološke probleme“. Unatoč tome, biskupija Como, Talijanska biskupska konferencija (CEI), Caritas i talijanski glavni mediji jednoglasno su dijagnosticirali ubojicu kao „mentalno bolesnog“.

Roberto Bernasconi, predsjednik sekcije pro-imigrantske dobrotvorne organizacije Caritas iz Coma, okrivio je za ubojstvo anti-imigrantsku „klimu mržnje i netrpeljivosti koja se podstiče u gradu“.

Pro-imigrantski svećenik objavio je naslove prošle godine nakon što ga je općina Como kaznila zbog podrške imigrantima koji su skvotirali u crkvi sv. Franje.

Ubojica iz Tunisa više je puta prekršio imigracijski zakon te je u nekoliko navrata bio zatvaran. Suočavajući se s još jednim nalogom za deportaciju, ilegalni migrant podnio je žalbu koja se trebala saslušati na dan ubojstva.

Tužiteljstvo je reklo da je motiv povezan sa strahom od deportacije. „Malgesini je bio uvjeren da je u tijeku zavjera za njegovo vraćanje u Tunis i da je svećenik bio umiješan u tu zavjeru.