Imigranti u Austriji dobivaju više novaca od umirovljenih farmera

rsz_gettyimages-466585442

Austrijski političar Reinhold Lopatka kritizirao je aktualnu vlast zbog činjenice da novopridošli imigranti primaju od države veću socijalnu pomoć nego što umirovljeni farmeri primaju mirovinu.

Predsjednik kluba zastupnika Austrijske Narodne Stranke (ÖVP), upozorio je na apsurd da tražitelji azila primaju veću socijalnu pomoć nego što austrijski farmeri nakon cjeloživotnog rada primaju mirovinu, unatoč tome što niti centa nisu uplatili u državni proračun, dok su Austrijanci izdvajali od svojih plaća čitav život.

Prema podacima koje je Lopatka objavio, tražitelj azila u prosjeku primi 837,60 eura na mjesec od austrijskih poreznih obveznika u vidu socijalne pomoći, unatoč tome što nisu niti centom pridonijeli plaćanju poreza u toj državi. S druge strane, farmeri, seljaci koji su čitav život radili i plaćali doprinose, te danas primaju mirovinu, primaju prosječno 620 eura mjesečno.

Lopatka kaže da je nepošteno da farmer koji je 40 godina fizički radio težak posao i redovito plaćao poreze i davanja, dobiva manje od nekoga tko se jučer pojavio u toj zemlji.

Zastupnici Narodne Stranke i Slobodarske Stranke već neko vrijeme se zalažu za smanjenje iznosa socijalnih primanja za tražitelje azila. Oni smatraju da bi smanjivanje primanja obeshrabrilo dodatne imigrante od dolaska u Austriju, no taj prijedlog su odbacili i Socijalisti i Zeleni, među kojima neki smatraju da bi tražiteljima azila trebalo dati još više novca.

Imigrantska kriza nije bila jeftina za Austriju. Prošle godine je procjenjeni trošak nastao krizom iznosio preko 12 milijardi eura. Taj iznos je čak sedam puta veći od godišnjeg proračuna za austrijsko ministarstvo obrane.

Izvor: Breitbart