Policija je uhitila oko 107 imigranata zbog njihovog sudjelovanja u neredima koji su izbili u tranzitnom centru za imigrante na Malti.

Skupina migranata zapalila je pet automobila i nekoliko soba u otvorenom centru Hal Far, izvještava Malta Today. Pet zapaljenih automobila pripadalo je zaposlenicima centra, od kojih je jedan bio policijski automobil.

Prema izvještaju Times of Malta, neredi su započeli kada je Nigerijcu odbijen ponovni ulazak u centar jer je bio pijan, što je kršenje pravila Agencije za dobrobit tražitelja azila (AWAS). Ubrzo je izbila prepirka između imigranta i policije, a kad su ga policajci pokušali uhititi, pridružili su se i drugi imigranti i započeli borbu s policijom.

Neredi su završili kada je specijalna policija ušla u taj dio centra u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak. Prije nego što su bili savladani, imigranti su bacali predmete na policiju, ozlijedivši najmanje jednog službenika. Izvještaji procjenjuju da je u nemirima sudjelovalo više od 300 ljudi.

Nekim je stanovnicima tranzitnog centra naređeno da uzmu svoje stvari i napuste kompleks, bivšu kasarnu britanske vojske. Trenutno je nepoznato kada će se imigrantima omogućiti povratak u centar.

Najmanje 75 uhićenih imigranata zadržano je u policiji radi ispitivanja.

Mnogi od nekoliko stotina imigranata dovedeni su na Maltu nakon što je sklopljen sporazum između Njemačke, Francuske, Italije i Malte o raspodjeli imigranata koji su prešli Sredozemno more koristeći usluge pro-imigracijskih organizacija koje ih u dogovoru s krijumčarima preuzimaju i prevoze do EU.