Imigranti u Grčkoj prosvjedovali ispred njemačke ambasade zahtijevajući otvaranje granica

U Europi još uvijek postoje granice?!

Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images

Oko 150 okupljenih, među kojima su se nalazili imigranti i pro-imigracijski aktivisti, pozvalo je njemačku kancelarku Angelu Merkel da „otvori vrata“ i dopusti imigrantima iz Grčke ulaz u Njemačku.

Prosvjed je održan ovog tjedna ispred njemačke ambasade u Ateni i fokusiran je uglavnom na navodno povezivanje među članovima obitelji. Četrnaest imigranata, većina njih iz Sirije, pritom je tvrdila kako preko godinu dana čekaju na ponovno povezivanje s članovima obitelji koji već žive u Njemačkoj.

Oglas:

Imigranti su pozivali grčke i njemačke vlasti da im se dozvoli neometan put u Njemačku, uz tvrdnju da imaju sve dokumente te da na put čekaju već duže od godinu dana.

Sličan prosvjed održan je i u Berlinu ispred Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. Oko 40 prosvjednika, uglavnom muških imigranata, držalo je natpise „Granice uništavaju obitelji,“ „Sloboda kretanja“ i „Želim svoju obitelj“.

Pojedine humanitarne organizacije, poput Amnesty Internationala, tvrde da u Grčkoj u siromaštvu živi oko 60.000 imigranata, premda se pritom nije spominjalo kako je Grčka općenito u katastrofalno teškoj financijskoj situaciji.

S druge strane, grčke vlasti su već nekoliko puta naglasile da jednostavno nemaju resursa za zbrinjavanje tolikog broja imigranata koji uglavnom žive u na otocima u Egejskom moru.

Razne pro-imigrantske organizacije pozivale su grčke vlasti da dopuste imigrantima s otoka Lesbos, Chios te ostalih premještaj na kontinentalni dio, radi boljeg smještaja.