Gradonačelnik njemačkog grada bio je prisiljen ispričati se zbog svojih komentara o šokantnom slučaju silovanja, što je povuklo novi val kritika prema mlitavim zakonima o imigraciji u zemlji.

Zločin se dogodio u gradu Ulmu na jugozapadu države Baden-Wurttemberg na Noć vještica, ali policija je informirala javnost tek ovaj tjedan. Kobne noći 14-godišnja žrtva je hodala ulicama i susrela se s grupom tinejdžera i muškaraca u ranim 20-ima, među kojima je jednog poznavala. Pristala je otići u dom jednog od osumnjičenih i tamo je grupno silovana, prenosi Sudwest Presse.

Nakon toga, policija je uhitila trojicu osumnjičenika, dok su dvojica još uvijek na slobodi. Potvrđeno je da su među uhićenima dvojica imigranata, ali njihovo porijeklo ostalo je skriveno.

Gradonačelnik Gunter Czisch bio je navodno „šokiran“ zločinom, rekavši medijima da je „Ulm siguran grad, ali ne postoji apsolutna sigurnost“.

Pitam se, međutim, što bi djevojka s 14 godina htjela noću u Ulmu. Roditelji imaju dužnost osigurati da maloljetna djevojčica ne šeta sama gradom. Želim biti jasan: svi moramo ozbiljno shvatiti svoje dužnosti ako želimo spriječiti slučajeve poput ovog.

Njegove riječi odmah su naišle na žestoke kritike na društvenim mrežama, budući da je u modernom dobu iskazivanje bilo kakvog bunta i traženje pravde svedeno na pusto piskaranje po Facebooku, Twitteru i sličnim platformama.

Dežurni virtualni kritičari optužili gradonačelnika da je gluh i da sudjeluje u okrivljavanju žrtava. „Gospodinova empatija je samo hladna“, rekla je jedna osoba. „Nevjerojatno … tko bira takve ljude?“, pitao je drugi.

Czisch se brzo ispričao, inzistirajući na pogrešnom razumijevanju. „Naravno da djevojka nije kriva. Krivnja za ovo djelo leži isključivo i jasno na osumnjičenim počiniteljima“, rekao je.

I dok virtualni kritičari, košer-nacionalisti i liberalni demokrati vode verbalne sukobe u virtualnom svijetu, kako i priliči „demokratskom“ sustavu „dijaloga i slobode izražavanja“, u stvarnom svijetu nitko, nikad i ništa nije poduzeo da se masovni val silovanja zaustavi.

Maloljetnici po zakonu doista ne bi smjeli biti sami vani u jutarnjim satima, no to je još jedna od slika i prilika „demokracije“ – sustava koji navodno jamči sigurnost i slobodu svima. „Napredni Zapad“ pokazao je što to u praksi znači.