Putovnice, osobne kartice, zdravstvene iskaznice i drugi osobni dokumenti prodaju se na raznim online platformama te na društvenim mrežama poput Facebook-a.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova zamijetilo je veliki rast slučaja u kojima pojedinci u zemlju ulaze s dokumentima koji su prethodno izdani drugim osobama, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Godine 2016., njemačke vlasti zabilježile su tek 460 takvih slučajeva. Ta brojka prošle godine popela se na 554. Neke od isprava izdane su u Njemačkoj, ali velika većina izdana je u zemljama poput Italije i Grčke.

Trgovina osobnim dokumentima posebno je aktivna u Grčkoj, zbog činjenice da je ta zemlja u većini slučajeva ulaz za mnoge imigrante u EU.

Sirijski imigranti, koji su uvidjeli kako u EU nemaju budućnosti te su se odlučili vratiti u Siriju, koriste Grčku kao put prema Turskoj te dalje prema matičnoj zemlji.

S druge strane, turske vlasti nisu previše sklone puštanju u zemlju Sirijaca koji su dobili njemačke putovnice ili azil u Njemačkoj.

Stoga su krijumčari preporučili imigrantima da prodaju svoje dokumente, kako bi sakrili svoj identitet, a pored toga i zaradili novac za put kući.

Dakako, sigurnosne službe zabrinute su zbog činjenice da ove opcije mogu i hoće iskoristiti teroristi.

Posljednjih godina upravo u Njemačkoj naglo je porastao broj islamskih ekstremista. Dok je 2013. službena brojka iznosila oko 5500, početkom ove godine procijenjeno je da ih ima oko 11.000.