Imigranti iz DR Kongo divljali i palili u Parizu jer se protive političkim stavovima pjevača iz – Konga (VIDEO)

Policija je evakuirala parišku postaju Gare de Lyon, nakon što su imigranti iz DR Kongo izazvalili požar kako bi pokušali zaustaviti koncert kongoanskog pjevača.

Politički protivnici vlade DR Kongo zapalili su parkirane skutere, motocikle i kante za smeće te su blokirali vatrogasce u gašenju požara, javlja BBC.

Imigranti su optužili pjevača Fallyja Ipupa da je previše blizak vladi DR Kongo, prema kojoj gaje mržnju.

Policija je ranije zabranila prosvjede protiv koncerta navodeći „napet politički kontekst“.

Nad stanicom je bio vidljiv veliki dim, a dim se vidio i unutar metroa Gare de Lyon i prigradskih željezničkih stanica.

Prema izjavama brojnih svjedoka, podivljali Kongoanci su policiju i vatrogasce gađali svim dostupnim predmetima. Policija je priopćila da je uhićeno 30 osoba, a 54 osobe kažnjene su zbog sudjelovanja u zabranjenom prosvjedu.

Prije koncerta policija je upozorila na značajne pozive na nasilje prema organizatorima koncerta putem društvenih mreža.

Jedan od Kongoanaca rekao je da su pokušavali spriječiti ljude da prisustvuju koncertu. Kažu da je Fally Ipupa vrlo blizak predsjedniku Felixu Tshisekediju, koji je vlast preuzeo prije godinu dana.

Kongoanski mediji rekli su da su pripadnici kongoanske dijaspore došli iz drugih europskih gradova, uključujući London, Bruxelles i Beč, kako bi pokušali spriječiti koncert.

Dijelovi kongoanske dijaspore godinama prozivaju i osuđuju glazbenike za koje smatraju da su previše bliski političko vrhu DR Kongo kojeg krive za su uništenje zemlju.

Svoje nezadovoljstvo dio kongoanske dijaspore godinama pokušava iskazati fizičkim napadima na sve pristalice trenutnog režima, ali u – Europi.

Oko 10 godina neki će članovi dijaspore pokušavati pretući bilo kojeg glazbenika – i bilo koga tko je bio dio režima – kad god bi posjetili Europu. To se dogodilo nekim visokim dužnosnicima u posljednjih nekoliko godina. Neki su glazbenici imali ciljane koncerte.