Tijekom 2016. godine, imigranti su prebacili 17.7 milijardi eura svojim obiteljima u zemlje iz kojih su oni pobjegli, piše njemački Die Welt.. Ova svota je za šest milijardi veća u odnosu na 2007. godinu.

Dok njemačke vlasti tvrde kako u tome nema ničeg spornog te vide takav proces kao „razvoj,“ iz stranke AfD su zatražili istragu.

Naime, prema tvrdnjama predstavnika stranke, primateljima socijalnih pomoći trebalo bi biti zabranjeno slati novac u „opasne zemlje“ iz kojih su pobjegli.

Pomoć za razvoj ne može se financirati iz njemačkog sustava socijalne pomoći,“ tvrdi glasnogovornik stranke Markus Frohnmaier.

Ipak, njemačke vlasti navode kako novac završava tamo gdje one to i žele i gdje je navodno najpotrebniji, dok imigranti, predstavljani i uzdizani kao „nova radna snaga“, i dalje – ne rade apsolutno ništa.

Štoviše, mnogi imigranti kojima su zahtjevi za azil odbijeni i dalje su u Njemačkoj. Suočeni s potencijalnim deportacijama, mnogi od njih pokušavaju podnijeti nove zahtjeve pri čemu lažu o svom porijeklu, tobožnjim vjerskim preobraćenjima i – homoseksualnim sklonostima.

U Finskoj je nedavno zbog ovakvih situacija Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo promjenu zakona s ciljem sprječavanja ponovnih podnošenja zahtjeva za azil od strane onih kojima su isti već odbijeni.