Kriza na bjeloruskoj granici, u koju su uključene tisuće imigranata iz Bliskog istoka i Azije u nadi da će ući u Europsku uniju, otegla se mjesecima.

Poljska i EU optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je poticao imigrante da putuju u Bjelorusiju i ilegalno prijeđu granicu kao osvetu za sankcije uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava. Bjelorusija odbacuje optužbe i kaže da je EU kriva za humanitarnu krizu na granici. Imigranti se sada suočavaju s mnogo težim izazovom ulaska u EU.

Imigrantima posrednici u Turskoj uzimaju po 3.000 eura s obećanjem da će lako iz Bjelorusije moći doći u Njemačku.

Ali sigurni prijelazi iz Bjelorusije u Poljsku na koje su naveli krijumčari sad su zatvoreni i imigranti bivaju uhvaćeni od strane poljskih graničara. Imigranti su ogorčeni i poručuju da se osjećaju izdanima. Kako su prijelazi postali teži, krijumčari ljudi podigli su cijene na čak 7.000 dolara.

Pod pritiskom EU-a, zrakoplovne tvrtke ograničile su letove s Bliskog istoka do Bjelorusije, dok su mnoge putničke agencije u regiji prestale prodavati avionske karte za tu bivšu sovjetsku republiku.

Poljska je rasporedila preko 20.000 graničara, vojnika i policajaca u zapečaćenoj graničnoj zoni, dok su bjeloruske vlasti vratile mnoge imigrante u Minsk s očitim ciljem da im dopuste da se vrate u svoje matične zemlje.

Poljska granična straža kaže da su pokušaji ilegalnog prelaska granice pali na oko 200 pokušaja dnevno s oko 500.

U Poljskoj je od kolovoza privedeno oko 314 krijumčara, pokazuju policijski podaci. Oni su iz raznih zemalja uključujući Njemačku, Švedsku, Ukrajinu i Gruziju.