Imigranti okupirali pariški aerodrom: „Francuska ne pripada Francuzima!“

Stotine ilegalnih imigranata okupiralo je parišku zračnu luku Charles de Gaulle u Francuskoj, sprječavajući ljude da se ukrcaju na svoje letove i zahtijevajući razgovor s premijerom Edouardom Philippeom.

Francuska ne pripada Francuzima! Svatko ima pravo biti ovdje!“ Vikao je jedan od imigranata iz skupine koju je okupila pro-migracijska grupa La Chapelle Debouta.

Nazivajući se „Crnim prslucima”, po uzoru na Žute prsluke, imigranti su tražili da avio-kompanija Air France „zaustavi bilo kakvo financijsko, materijalno, logističko ili političko sudjelovanje u deportacijama“, stoji u objavljenoj izjavi na Facebooku.

Zračna luka Charles de Gaulle se našla kao meta prosvjeda zbog činjenice da je najveća međunarodna zračna luka u Francuskoj, a druga po veličini u Europskoj uniji iza britanskog Heathrowa, a ujedno se nalazi i blizu administrativnog pritvora u obližnjem Mesnilu-Amelotu (Seine-et- Marne), gdje se ilegalni imigranti drže prije njihovog protjerivanja iz zemlje, piše Le Parisien.

Air France, koju su „Crni prsluci“ osudili kao „službenog deportatora francuske države“, poslala je izaslanstvo da se suoči s predstavnicima imigranata te su obećali da će „prijaviti njihove prigovore upravi.

Unatoč očitom kršenju zakona o slobodi kretanja drugih ljudi i putnika, za imigrante ne vrijede ista pravila te se njihov bezobrazluk po ustaljenom običaju ničim nije sankcionirao.