Imigranti sad krijumčarima plaćaju preko 5000 € da bi se vratili u Maroko. Razlog je navodno pandemija

Imigranti u Španjolskoj plaćaju krijumčarima ljudi oko 5.400 eura da bi se tajno vratili kući u Maroko, u vrijeme kada ograničenja korona virusa ometaju putovanje svijetom, navodi u izvještaju El Pais.

Grupa od oko 100 Marokanaca ukrcala se krajem ožujka na dva gumenjaka kako bi se vratila u svoju zemlju i zaobišla ograničenja putovanja u Španjolskoj i Maroku.

Svaki je imigrant platio oko 5.400 eura za put do plaže u Laracheu na sjeverozapadu Maroka. Kretanje u suprotnom smjeru zapravo je puno jeftinije, jer imigranti iz Maroka obično plaćaju između 400 i 1000 eura da krenu u Španjolsku, prema izvorima španjolske policije.

Krijumčari su pokazali izuzetnu fleksibilnost i prilagodili su se novoj situaciji. Sada organiziraju putovanja ilegalnih marokanskih imigranata koji bježe iz Španjolske zbog COVID-19“, citirao je El País interni dokument Europske komisije.

Prema španjolskom listu, krijumčari koji organiziraju putovanja u Italiju također pokazuju fleksibilnost. Prema policijskim izvorima, oni također pomažu imigrantima da plove u suprotnom smjeru prema njihovim matičnim zemljama u Africi.

Imigranti, od kojih su mnogi ilegalno živjeli u Španjolskoj i Italiji, često su zarađivali od ulične prodaje. Jednom kada je proglašeno vanredno stanje, izgubili su jedini izvor prihoda.

Na Bliskom istoku također postoje strahovi da Imigranti koji se vraćaju mogu biti nositelji korona virusa.

Kad su imigranti stigli u Maroko, morali su se sakriti od lokalne policije jer su mogući nosioci korona virusa. Španjolska ima treći najveći broj potvrđenih slučajeva na svijetu s preko 226.000.

Nakon Južne Afrike i Egipta, Maroko je treća afrička država koja je najteže pogođena po broju potvrđenih slučajeva s ukupno 4.065. Sredinom ožujka Maroko je zatvorio svoje granice zbog korona virusa, uključujući i za svoje građane.

Alžir je također izvijestio o slučajevima ilegalnih imigranata u Španjolskoj koji se vraćaju u svoju domovinu.

Općenito, međutim, migracije na Mediteranu, a samim tim i u Španjolskoj, nastavljaju se u uobičajenom smjeru.

Od sredine ožujka, kada je proglašeno vanredno stanje u Španjolskoj, a slobodno kretanje osoba ograničeno, do sredine travnja 829 afričkih migranata ilegalno je prešlo španjolsku granicu.

Od početka godine do prošle nedjelje u Španjolsku je iz Afrike stiglo 6.100 migranata, što je otprilike četvrtinu manje nego u istom razdoblju prošle godine.