Papa Franjo učinio je kolonizatore Europe središtem svog božićnog blagoslova u srijedu.

Neka novorođeni Gospodin donese svjetlo stanovnicima Afrike, gdje trajne društvene i političke situacije često prisiljavaju pojedince na migracije, lišavajući ih doma i obitelji“, rekao je papa pred oko 55.000 hodočasnika i turista okupljenih na Trgu svetog Petra.

Papa je zatim izjavio da je moderna migracija proizvod nepravde i da imigranti često nalaze svoj trud ometen „zidovima ravnodušnosti“.

Neka Sin Božji zaštiti i održi sve one koji su zbog nepravde „prisiljeni na iseljavanje u nadi za siguran život“, rekao je u svom blagoslovu Urbi et Orbi.

Nepravda ih tjera da prelaze pustinje i mora koja postaju groblja“, rekao je, dodavši:

Nepravda ih prisiljava da prožive neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nehumanim logorima. Nepravda ih udaljava od mjesta na kojima mogu imati nade za dostojanstven život, ali umjesto toga nalaze se pred zidovima ravnodušnosti.“

Konačno, u svom završnom blagoslovu Kristovog djeteta kroz „sve patnje članova naše ljudske obitelji“, Franjo je još jednom spomenuo imigrante.

Kroz naše prijateljstvo, takvo kakvo je, neka se on približim starijim i usamljenim, migrantima i marginaliziranim ljudima“, rekao je.

Papa niti u subotu pred Božić nije mogao bez spomena kolonizatora Europe, rekavši da su oni među najranjivijim i marginaliziranim članovima društva, dok za Boga nitko nije „stranac.

U svom subotnjem obraćanju, papa je pozvao Crkvu da promovira „integralni razvoj ljudske osobe.

Crkva je tako pozvana da podsjeti svakoga da se neradi samo o društvenim ili migracijskim pitanjima, već i o ljudskim osobama, o našoj braći i sestrama koji su danas simbol svih onih odbačenih od strane globaliziranog društva,“ reče papa.

Crkva je tako „pozvana da svjedoči kako za Boga nitko nije ‘stranac’ ili ‘izopćenik’,“ dodao je papa. „ona je pozvana da probudi savjest koja se ravnodušno spušta prema stvarnosti Sredozemnog mora koje je za mnoge, previše mnogih, postalo groblje.