Stranka je nazvana Novi Koalicijski Zbor (NKS), a predvodit će ju palestinski imigrant Hussam Alkoblawi, zajedno s drugim imigrantima.

U Švedskoj sam već 30 godina i otada sam pratio razvoj švedskog društva Vidim sve različitosti koje su nastale, a primijetili smo nedavno da je praznina između stranaca i švedskih državljana narasla,“ rekao je Alkoblawi.

Naš cilj je stvoriti harmonijski funkcionalno društvo neovisno o tome kakvo porijeklo ima. Radi se o uvođenju nečeg novog u praksu. Postoje mnogi političari koji pišu vrlo dobre slogane i ideje, ali u prasku, nešto tu nedostaje,“dodao je.

Prema službenoj stranici stranke, koja također ima dio na arapskom jeziku, središnji fokus biti će integracija novih imigranata upumpavanjem još više financijskih sredstava u švedski Ured za imigraciju, ali i obrazovanjem imigranata kako ne bi „zastranili.“

Navodni cilj stranke je i „zaustavljanje geografske segregacije i sprječavanja nastanka stambenih područja u kojima neke skupine naroda predstavljaju većinu,“ a što mnogi okrivljuju za razvoj no-go zona.

Stranka će se navodno baviti i zaustavljanjem rasta kriminala koji je posebice povezan s Malmövim predgrađem Rosengard, gdje je prošlog mjeseca čak i policijska postaja bila metom bombaškog napada.

Ovo nije prva imigrantska stranka u Švedskoj. Prošle godine osnovana je stranka Jasin, koja je bila usmjerena na muslimanske imigrante. Ipak, nedugo nakon toga je raspuštena zbog brojnih prijava da je infiltrirana od strane radikalnih islamskih ekstremista.