Imigranti koji su trebali pomagati u osiguranju tijekom dočeka Nove godine u Kölnu, netragom su nestali usred masovnih seksualnih napada

The Associated Press
The Associated Press
The Associated Press

Köln se ove godine ponovno sprema organizirati doček Nove godine, uz ogromnu prisutnost policije zbog prošlogodišnjih masovnih seksualnih napada. Međutim, tek godinu dana nakon tog divljaštva otkriveno je da su vlasti unajmile tada novo pridošle sirijske i afganistanske imigrante kako bi oni pomagali malobrojnoj policiji u provođenju reda. Imigranti nisu odradili svoj dio posla.

Dok se tek 80-ak policajaca te noći borilo sa stotinama nasilnika koji su terorizirali sve sudionike proslave u središtu Kölna, njima su pomoć trebali pružiti i unajmljeni imigranti koji su trebali odigrati ulogu zaštitara.

Izvještaj koji je procurio u medije pokazao je da su ti imigranti odabrani direktno iz prihvatnih centara, a jedini uvjet pristupanja ovom poslu bio je da imaju toplu odjeću (!) i tek površno znanje njemačkog jezika.

Za osiguravanje reda te noći unajmljeno je 59 imigranata. Njihov zadatak bila je javna zaštita u vidu kontrole protoka slavljenika po gradskim mostovima, ali mnogi su jednostavno napustili svoja mjesta tijekom smjene, dok je jedan pronađen u vrlo alkoholiziranom stanju te nije bio sposoban za odraditi posao.

Unajmljeni su porijeklom bili iz Sirije, Afganistana i dijela sjeverne Afrike. Oni su za svoj posao trebali dobiti minimalnu plaću od 5 eura po satu, a vlasti Kölna ipak su im osigurali 15 eura po satu.

Zbog masovnosti prošlogodišnjeg dočeka, kao i zbog očigledno katastrofalnog stanja po pitanju sigurnosti od terorističkih napada, Köln je već za doček Božića bio preplavljen policijskim snagama. Srećom, incidenti nisu zabilježeni te večeri.

Za doček Nove godine, gradska policija pokrenula je najmasovniju akciju do sada. Tako je oko središnje željezničke postaje podignuta visoka ograda, a prostor ispred gradske katedrale ponovno će imati kontrolne punktove kako bi se točno znalo tko ulazi i napušta „štićeni prostor.“

Helikopteri, reflektori i oko 1500 policajaca trebali bi biti korišteni za osiguranje reda oko trga ispred katedrale.

Podsjetimo, prošle godine je oko 1300 osoba, uglavnom žena, bilo žrtvama pljačke, seksualnog maltretiranja i silovanja.

Izvor: Welt