Imigrantima besplatan smještaj u luksuznim hotelima u Stockholmu

Foto: TT

Švedske vlasti objavile su ovog tjedna kako će zemlja iduće godine primiti više imigranata nego ikad prije, dok situacija sa smještajem zapravo postaje očajna i apsurdna.

Grad Stockholm odlučio se tako na očajnički potez te je unajmio skupe luksuzne sobe u hotelu za novopridošle imigrante. Odluka je to koja će grad, državu i porezne obveznike koštati između 20 i 40 milijuna SEK (oko 15 do 30 milijuna kuna).

Prethodnih godina, imigranti su uglavnom bili smještani u odmorišta, turistička središta, ali i luksuzne apartmane te dvorce diljem zemlje. Međutim, u Stockholmu je smještaj postao kroničan problem da čak i imigranti koji su dobili azil ostaju živjeti u skupim hotelima – besplatno.

Stockholm se nalazi u sustavu kvota prema kojem je ove godine obvezan prihvatiti 2810 imigranata, ali tek mora pronaći dodatnih 800 mjesta kamo bi ih smjestili.

Stoga je gradsko vijeće odlučilo u ponedjeljak unajmiti hotele i hostele, gdje će imigranti biti smješteni, na račun poreznih obveznika. Ovoj odluci usprotivila se jedino stranka Kršćanskih Demokrata.

Smatram da je nepraktično odabrati tako skupo rješenje za smještaj. To je loše i za porezne obveznike i za integraciju,“ izjavio je Erik Slottner, vođa ogranka stranke Kršćanskih Demokrata u Stockholmu.

Izvor: Svenska Dagbladet, Dagens Industri