Od iduće godine, imovinske kartice sudaca, ali i državnih odvjetnika također bi trebale postati javno dostupne. Objava ovih podataka očekuje se sredinom 2019., a zasad postoji nacrt pravila o tome kako bi ovaj dokument trebao izgledati.

Suci svoje podatke o imovini svake godine dostavljaju Državnom sudbenom vijeću, no ovi podaci nedostupni su javnosti. Ipak, neki od samih sudaca smatraju kako bi oni trebali biti transparentni i dostupni javnosti radi uklanjanja sumnji i stereotipa.

No, suci strahuju i od mogućih zloporaba tih podataka, budući da se u našoj sredini nerijetko imovinsko stanje koristi kao svojevrsno „moralno“ oružje u slučaju neželjenih rezultata presuda.

Plan je podatke prikupljati elektronskim putem, pomoću posebne aplikacije. Gdje i kako će podaci biti prezentirani zasad još nije poznato.

Ne slažu se svi s objavljivanjem ovih podataka, a za neke suci imaju i premale plaće. Tako bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da ne vidi „koji je razlog u tome da jedan sudac koji sudi za 9 ili 10 tisuća kuna – koliko imaju naši općinski suci, a to je stvarni problem, te niske plaće, o tome nitko ne govori – moraju podastrijeti sve o svom imovinskom stanju.

Miljenić navodi kako je važnije da postoje podaci o sukobima interesa.

Nažalost, objavom imovinskog stanja sudaca neće se promijeniti i katastrofalno stanje hrvatskog pravosuđa, baš kao što se ni političko vođenje države ne mijenja već više od 20 godina unatoč tome što je pregled imovine svakog zastupnika dostupan svima.